Subotnji parlamentarni izbori u južnoj afganistanskoj pokrajini Kandaharu bit će odgođeni za tjedan dana nakon što je ubojstvo jednog od ključnih sigurnosnih dužnosnika zadalo težak udarac vladi koju podupire Zapad.

General Abdul Razek, policijski zapovjednik Kandahara, ubijen je ispred ureda pokrajinskog guvernera u četvrtak kada je zaštitar otvorio vatru na skupinu dužnosnika dok su odlazili sa sastanka s generalom Scottom Millerom, zapovjednikom američkih i NATO snaga u Afganistanu.

Miller nije ozlijeđen, ali je zapovjednik regionalne obavještajne agencije ubijen a pokrajinski guverner teško ranjen. Time je desetkovano vodstvo jedne od strateški najvažnijih pokrajina Afganistana.

Razek je bio jedan od najmoćnijih političkih figura u Afganistanu i strašan protivnik talibana s neupitnim autoritetom diljem juga zemlje.

Odluka o odgodi glasovanja u Kandaharu donesena je unatoč prigovorima nekih dužnosnika koji su upozorili da bi bilo kakva odgoda ugrozila cijeli proces i omogućila talibanima veliku propagandnu pobjedu.

Izborni proces već je narušen zbog sigurnosnih prijetnji kao i tehničkih i organizacijskih problema.

Talibanski militanti zaprijetili su zatvaranjem cesta diljem zemlje uoči izbora i upozorili su birače da ne izlaze na izbore.

U priopćenju koje je objavilo vojno povjerenstvo militanata, talibani nazivaju izbore “obmanjujućom dramom” okupatora i kažu da će sudjelovanje u tom procesu značiti “pomaganje okupatorima u provedbi njihovih zavjera”.

Komentiraj