Borna Filic/PIXSELL

ODGOĐENE OPERACIJE: Slavonija hitno treba krv

U čitaovj Slavoniji odgođene su sve operacije koje nisu hitne. Razlog je nedostatak krvi. U Zavodu za transfuzijsku medicine KBC-a Osijek ostalo je još samo oko 300 doza.

Zbog toga Crveni križ i Zavod za transfuziju osječke bolnice pozivaju sve građane koji su u mogućnosti da doniraju krv. Računaju da u zalihama uvijek moraju imati minimalno 1000 doza, s obzirom da se ta krv distribuira među pacijentima u bolnicama u Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima, Našicama, Virovitici, Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški.

Krv koja je liječnicima trenutno na raspolaganju čuva se samo za hitne operacije, te za pacijente stradale u prometnim nesrećama kojih je ovih godina na slavonskim cestama bilo više nego što je uobičajeno. Da bi bolnice u Slavoniji mogle normalno funkcionirati, potrebno je hitno skupiti barem 500 doza krvi.

Iz KBC-a Osijek stoga pozivaju sve zdrave osobe u dobi između 18 i 65 godina, koje u zadnja dva tjedna nisu uzimale nikakve jače lijekove, da dođu donirati krv. Osječki Crveni križ ovoga će vikenda postaviti izoliranu prostoriju za davanje krvi u trgovačkom centru Portanova, a krv će na blagdan Velike Gospe moći donirati i hodočasnici u svetištu u Aljmašu.

Komentiraj