ODGODE LETOVA: Štrajk u šest njemačkih zračnih luka

FaH

Deseci tisuća putnika suočeni su s odgodama letova i kašnjenjima nakon što su zaposlenici šest njemačkih zračnih luka u srijedu stupili u štrajk, uoči pregovora o plaćama koji počinju krajem tjedna, javlja dpa.

Mehaničari, zemaljsko osoblje, zaposlenici u sektoru kontrole sigurnosti te vatrogasci danas štrajkaju na aerodromima u Muenchenu, Frankfurtu, Duesseldorfu, Koelnu/Bonnu, Dortmundu i Hanoveru.

Verdi, jedan od najvećih njemačkih sindikata, organizirao je štrajk kako bi povećao pritisak na savezne i lokalne vlasti. Sindikat se zalaže za porast plaća od šest posto, a pregovori se nastavljaju u četvrtak.

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa objavila je da je odgođeno 895 letova u zračnim lukama u Muenchenu i Frankfurtu, čime je pogođeno 87.000 putnika. Štrajkom je pogođena i druga po veličini kompanija Air Berlin koja je odgodila letove u zračnim lukama Koeln/Bonn i Muenchen.

U studenome prošle godine, osoblje Lufthanse je izvelo najdulji i najskuplji štrajk u povijesti te kompanije koji ju je koštao 140 milijuna eura.

Komentiraj