Zračna luka Osijek upozorila je u ponedjeljak da ne želi razvijati poslovni odnos s niskotarifnom zračnom kompanijom Sea Air, koja je početak letova za njemačke destinacije ove godine iz Osijeka odgodila već šest puta, i to sve dok se ne utvrde ozbiljne poslovne namjere te zrakoplovne tvrtke.

Zbog brojnih odgađanja najavljenih letova ove godine, direktor Zračne luke Osijek Domagoj Marinić ocjenjuje da se tvrtka Sea Air ne može ubrojiti u red ozbiljnih zrakoplovnih kompanija. Iako kaže da se mogu razumjeti poslovne i tehničko-operativne probleme s kojima se susreće svaka tvrtka u nastajanju, ipak napominje i da dosadašnji postupci Sea Aira negativno djeluju na poslovanje i ugled Zračne luke Osijek, stoji u priopćenju.

Neozbiljnim smatra njihove najave reda letenja, otvaranje rezervacijskog postupka i konkretnu prodaju oko 2.000 putničkih karata, što uz višestruko odgađanje zakazanih letova osim Zračnoj luci nanosi i velike osobne štete brojnim potencijalnim putnicima i čitavim obiteljima.

“Iako Zračna luka Osijek, kao niti bilo koja zračna luka, nema znatnijeg utjecaja na profesionalnu razinu i način poslovanja zrakoplovnih prijevoznika, u ime djelatnika Zračne luke Osijek ispričavam se svim potencijalnim putnicima zbog nanesene štete. Takvo poslovanje tvrtke Sea Air dovelo je Zračnu luku Osijek i u velike probleme jer nismo realizirali projekte s drugim kompanijama, zbog omogućavanja otvaranja domicilne baze zrakoplovne kompanije Sea Air i zapošljavanja najmanje desetak naših sugrađana, kako je najavljivano”, poručuje Marinić.

 

 

  • Zračna luka Osijek odlično surađuje s drugim zračnim prijevoznicima koji redovito prometuju na tom aerodromu – Croatia Airlinesom, Trade Airom i Ryanairom, kao i sa drugim zrakoplovima generalne avijacije koji tijekom sezone slijeću ili polijeće s tog aerodroma.

 

Ističe i da zbog svega više ne podržavaju taj projekt, mada su mu u početku zajedno s Gradom Osijekom i pojedinim ministarstvima dali potporu. Podsjeća i da su sa Sea Airom prve razgovore počeli prošle jeseni, tim više što su iz te kompanije najavili da će Osijek zračno povezati s nekoliko njemačkih destinacija (Muenchen, Frankfurt i Stuttgart) za koje ima zanimanja i što bi Osijeku dobro došlo.

U siječnju ove godine s tim ciljem je organiziran razgovor i promocija tvrtke Sea Air pred predstavnicima brojnih putničkih agencija iz istočne Hrvatske, Mađarske, BiH, Srbije, Hrvatske turističke zajednice i Osijeka, pri čemu su svi, kako kaže Marinić, ozbiljno prihvatili i pozdravili namjere Sea Aira.

No, sve se to promijenilo do danas, jer su neslužbeno najavljivani s početkom ljetnog reda letenja (početak travnja) prvi redoviti svakodnevni letovi te tvrtke službeno najavljeni od 18. svibnja ove godine, nakon čega je uslijedila prva odgoda za početak letova od 1. lipnja, pa druga za 29. lipnja, treća za 19. srpnja, pa za 9. kolovoza i zadnja da će s letovima početi 23. kolovoza.

U svemu direktor Marinić naglašava i da Zračna luka Osijek odlično surađuje s drugim zračnim prijevoznicima koji redovito prometuju na tom aerodromu – Croatia Airlinesom, Trade Airom i Ryanairom, kao i sa drugim zrakoplovima generalne avijacije koji tijekom sezone slijeću ili polijeće s tog aerodroma.

Sea Air: nastavljamo dalje

Iz tvrtke Sea Air u ponedjeljak su Hini kazali da ne odustaju od operacija iz Osijeka prema Njemačkoj, potvrđujući i da je novi termin njihovog prvog leta sa Zračne luke Osijek prema Frankfurtu zakazan za 23. kolovoza.

Za to, kako ističu, već imaju i zakupljene slotove u frankfurtskoj zračnoj luci, a za početak će prijevoz obavljati jednim zrakoplovom za kojeg su samo kazali da ‘nije u Hrvatskoj’.

“Mi i dalje poslujemo, urede imamo u Zračnoj luci Osijek, a do sada smo od letova morali odgoditi zbog tehničkih razloga”, poručuju iz te hrvatske tvrtke osnovane krajem prošle godine. Napominju i da žele ostati na Zračnoj luci Osijek s kojom će nastaviti, kako kažu, ‘interna dogovaranja’.

Komentiraj