HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Odbor za Ustav o referendumskim pitanjima inicijative ‘Narod odlučuje’

Danas se u Saboru održava sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a na dnevnom redu nalaze se referendumska pitanja građanske inicijative ‘Narod odlučuje’ za promjenu izbornog sustava.

Na sjednici Odbor za ustav raspravlja se o zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative ‘Narod odlučuje’ o dopuni Ustava RH člankom 72a te izmjeni članka 72. Ustava.

Predali potpise Saboru

Podsjetimo, građanska inicijativa ‘Narod odlučuje’ krajem prošlog mjeseca objavila ke kako su za prvo referendumsko pitanje prikupili su 397.024 potpisa, dok su za drugo pitanje prikupili 390.189 potpisa.

“Slavimo festival demokracije”, rekao je tada Zvonimir Troskot iz inicijative.

Prošlog tjedna članovi inicijative predali su potpise Hrvatskom saboru. “Danas smo ovdje jer ne odustajemo od Hrvatske, od zemlje za koju su hrvatski branitelji davali svoje živote i zdravlje. Znamo da Hrvatska može biti zemlja u kojoj ljudi mogu živjeti od poštenog rada. Znamo da Hrvatska može biti zemlja u koju će se vraćati Hrvati koji danas žive izvan domovine”, kazali su članovi inicijative na Markovom trgu.

Članove u Saboru nije primio Jandroković, već tajnik Sabora. “Ovo je prvi put da neka referendumska inicijativa nije primljena od strane predsjednika Sabora, nego nas je primio tajnik Sabora i to je još jedan od pokazatelja koliko se pritisaka na ovu inicijativu vršilo”, poručili su.

Referendumska pitanja

Prvo referendumsko pitanje glasilo je: ‘Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: ‘Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva’.

Drugo referendumsko pitanje odnosilo se na ulogu manjinskih zastupnika u Vladi, a ono glasi: Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: ‘Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna’.

Komentiraj