Odbor za Ustav donio zaključak o potpisima inicijative Narod odlučuje

HINA/ Dario GRZELJ

U srijedu je održana sjednica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na čijem su dnevnom redu bila referendumska pitanja građanske inicijative “Narod odlučuje” za promjenu izbornog sustava. Odbor za Ustav odradio je proceduralni dio oko potpisa za referendum. Donijeli su zaključak da se referendumski potpisi pošalju Vladi na provjeru, a taj zaključak sada ide na saborsko glasovanje.

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin na sjednici je rekao da je neprihvatljivo na referendumu odlučivati o smanjenju prava manjinama. “Ali, poštujući proceduru SDP će podržati zaključak u kojem se od Vlade traži utvrđivanje broja potpisa i jesu li vjerodostojni. Klub zastupnika SDP-a i u slučaju ova dva pitanja i u slučaju refrenduma o Istanbulskoj konvenciji tražit će da Ustavni sud odluči o ustavnosti pitanja”, rekao je Grbin, kako prenosi N1.

Foto HINA/ Dario GRZELJ

Mostov zastupnik Robert Podolnjak, koji je podržao inicijativu ‘Narod odlučuje’, rekao je kako mu u predloženom zaključku nedostaje rok za provjeru prikupljenpog broja potpisa. “On nije definiran zakonom, ali smatram da bi primjereni rok trebalo odrediti, da li je on trideset dana ili neki drugi rok, o tome bi Odbor trebao zauzeti stajalište. Ovisno o tome hoće li provjera biti uzorak ili će se provjeriti svi materijali, ali bi trebao biti definiran rok”, rekao je Podolnjak.

Podsjetio je i na diskrepanciju u broju birača u Hrvatskoj na parlamentarnim izborima 2016. Razlika u izvješću na početku i kraju rujna 2016 bila je oko 200 tisuća ljudi.

Foto HINA/ Dario GRZELJ

Grbin je odgovorio da Hrvatska ima 12 izbornih jedinica, a da je 12. za pripadnike manjina. Da bi govorili o broju birača moramo uračunati i pripadnike nacionalnih manjina. “S obzirom na referendumsko pitanje, mene ne čudi što niste računali nacionalne manjine”, kazao je.

SDSS-ov Milorad Pupovac osvrnuo se, pak, na kampanju prilikom skupljanja potpisa. “Ova referendumska inicijativa proizvela je iznimno štetne, pa u nekim segmentima i veoma zabrinjavajuće posljedice kako po zastupnike nacionalnih manjina tako i ostale pripadnike nacionalnih manjina u RH, a time i po ustavno-političku stabilnost i temeljne vrijednosti Ustava RH kao što je tolerancija i nacionalna ravnopravnost”, rekao je Pupovac.

Foto HINA/ Dario GRZELJ

Predali potpise Saboru

Podsjetimo, građanska inicijativa ‘Narod odlučuje’ krajem prošlog mjeseca objavila ke kako su za prvo referendumsko pitanje prikupili su 397.024 potpisa, dok su za drugo pitanje prikupili 390.189 potpisa.

“Slavimo festival demokracije”, rekao je tada Zvonimir Troskot iz inicijative.

Prošlog tjedna članovi inicijative predali su potpise Hrvatskom saboru. “Danas smo ovdje jer ne odustajemo od Hrvatske, od zemlje za koju su hrvatski branitelji davali svoje živote i zdravlje. Znamo da Hrvatska može biti zemlja u kojoj ljudi mogu živjeti od poštenog rada. Znamo da Hrvatska može biti zemlja u koju će se vraćati Hrvati koji danas žive izvan domovine”, kazali su članovi inicijative na Markovom trgu.

Članove u Saboru nije primio Jandroković, već tajnik Sabora. “Ovo je prvi put da neka referendumska inicijativa nije primljena od strane predsjednika Sabora, nego nas je primio tajnik Sabora i to je još jedan od pokazatelja koliko se pritisaka na ovu inicijativu vršilo”, poručili su.

Referendumska pitanja

Prvo referendumsko pitanje glasilo je: ‘Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: ‘Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva’.

Drugo referendumsko pitanje odnosilo se na ulogu manjinskih zastupnika u Vladi, a ono glasi: Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: ‘Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna’.

Komentiraj