Odbor za pravosuđe predložio članove DSV-a i DOV-a

HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Odbor za pravosuđe predložio je u utorak Hrvatskome saboru da za članove Državnoga sudbenog vijeća (DSV) imenuju SDP-ovca Orsata Miljenića i Miroslava Šimića iz Mosta, a za članove Državnog odvjetničkog vijeća (DOV) SDP-ovca Peđu Grbina iz oporbe te Dražena Bošnjakovića od vladajućih.

Odluku o članovima DSV-a Odbor je donio s jednim glasom protiv, a odluka o članovima DOV-a bila je jednoglasna.

Time je, iz petog pokušaja, konačno završilo višemjesečno nastojanje da se imenuju zastupnici u ta tijela jer se vladajući – HDZ i Most nisu mogli složiti oko svojih kandidata.

DSV i DOV radili su više od četiri mjeseca u nepotpunom sastavu, s dva člana manje, jer se vladajući nisu uspjeli složiti.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Arsen Bauk (SDP) više je puta tu točku uvrštavao na dnevni red sjednice ne bi li vladajuće potaknuo da se dogovore, no ona je na zahtjev HDZ-a skidana s dnevnog reda jer se, kako su obrazlagali, “još nisu stekli uvjeti”.

Iz redova HDZ-a moglo se čuti kako nemaju ništa protiv Miroslava Šimića, ali tražili su da se o svim imenovanjima o kojima odlučuje Sabor dogovore “u paketu”.

Bauk je prijetio i Ustavnim sudom, a sve je kulminiralo prije desetak dana kada je sjednica tog odbora prekinuta.

Prema Ustavu, DSV i DOV trebaju imati po 11 članova, i to sedam iz redova sudaca, dva sveučilišna profesora te dva saborska zastupnika, od kojih jedan iz oporbe.

Na današnjoj je sjednici, među prijedlogom oporbe, bio i onaj Kluba Živog zida i Snage, koji su za DSV i DOV predložili Gorana Aleksića i Ivana Pernara, što nije prošlo.

“Nitko do sada izvan sudsko-pravnih krugova nije ušao u DSV i mislim da bi bilo dobro da netko sustav pogleda i iz drugih cipela”, rekao je Aleksić.

Odbor je prije toga podupro i paket pravosudnih zakona.

SDP-ovac Peđa Grbin zamjerio je što Zakon o kaznenom postupku tom odboru nije došao predstaviti ministar pravosuđa Ante Šprlje, nego njegova zamjenica.

Komentiraj