Goran Jakus/PIXSELL

ODBOR ZA OBRANU: Vladajuća koalicija razmišlja o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka

Nakon što je Hrvatska ukinula obvezno služenje vojnog roka, na saborskom Odboru za obranu vladajući su se založili kako bi trebalo razmotriti njegovo ponovno uvođenje.

Tijekom rasprave na saborskom Odboru za obranu jednoglasno je podržano razriješenje načelnika glavnog stožera Oružanih snaga (OSRH) Drage Lovrića te imenovanje novog načelnika Mirka Šundova, a Ines Strenja Linić iz MOST-a poručila je kako bi se trebalo razmisliti o uvođenju služenja vojnog roka, ali na dobrovoljnoj bazi, kao i aktivnijem korištenju pričuve, prenosi RTL.

Stevo Culej iz HDZ-a želi obavezno služenje vojnog roka:

“Zalagat ću se za obavezno služenje vojnog roka da se u ovom trenutku podjela u državi mladići koji služe rok prepoznaju kao svoji, da nema više podjela sjevera i juga Hrvatske”, kzao je Culej. Uz njega su stali Pero Ćorić iz HSP-a AS te ministar obrane Josip Buljević.

“Razgovarali smo o tome, ja to podržavam, ali se radi o tome koliko ćemo imati sredstava i kakvi su naši trenutni prirotiteti”, rekao je Buljević.

Predsjednik Odbora, Igor Dragovan iz SDP-a smatra kako je bila dobra odluka kada se 2006. godine ukinula obveza služenja vojnog roka, piše RTL.

“Vojni rok, koliko ja znam, iziskuje velika novčana davanja. U prošlom mandatu napravljen je iskorak što se tiče pričuve, treba je podići na drugačiju razinu, a što se tiče obaveznog vojnog roka, ja nisam za to”, rekao je Dragovan.

Komentiraj