Saborski Odbor za obranu suglasio se u srijedu s Vladinim prijedlogom da se u misiju potpore miru u Afganistanu u drugoj polovici ove godine umjesto do 70, može uputiti do 95 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije.

Stav Odbora još treba potvrditi Hrvatski sabor.

Pogoršanje sigurnosne situacije u Afganistanu razlog je zbog kojega se to predlaže, objasnio je zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić te podsjetio da je Odlukom koju je Sabor donio u rujnu 2015. u misiju potpore miru „Resolute Support“ u prvoj polovici ove godine bilo moguće uputiti do 110 pripadnika Oružanih snaga, a od 1. srpnja do 31. prosinca njih do 70, uz mogućnost rotacije.

Sredstva su osigurana, pa Sabor može donijeti predloženu odluku, kaže Ivić.

Članovi Odbora, mahom iz Domoljubne koalicije, ne spore da se misija proširi za 25 ljudi, tumače da Hrvatska kao članica NATO-a ima prava i obveze.

Miodrag Demo (BM365), žaleći se što nije predviđena i točka ‘razno’, ponovno je problematizirao remont hrvatskih MIG-ova u Ukrajini, smatrajući da bi, možda, trebalo “napraviti” povjerenstvo Odbora, odnosno Sabora da se to istraži.

Mostovu Ines Linić Strenja zanima je li, možda, u Ministarstvu obrane formirano povjerenstvo za MIG-ove i mogu li se dobiti eventualni zaključci?

Predsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP) odgovara im da su mogli tražiti uvrštenje dodatne točke u dnevni red, a da se Odbor u prošlom mandatu tematski bavio remontom, u nazočnosti svih relevantnih sudionika.

Pripremit ćemo tematsku sjednicu da se završi cijela priča, uzvratio je kolegama.

Ivić zastupnicima odgovara da su o remontu zrakoplova provođene određene istražne radnje mjerodavnih tijela, te da će, kad istraga bude završena, biti informirani.

Sabor o upućivanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovne misije odlučuje dvotrećinskom većinom glasova, dakle 101 glasom.

Komentiraj