Odbor za ljudska prava bez rasprave o zahtjevu ‘U ime obitelji’ za obustavu novca ‘Novostima’

HINA/ Daniel KASAP / dk

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je u srijedu jednoglasno prihvatio Godišnje izvješće o utrošku proračunskih sredstava za 2015. Savjeta za nacionalne manjine, nije raspravljao o zahtjevu građanske inicijative “U ime obitelji” da Savjet žurno obustavi financijsku potporu srpskom tjedniku “Novosti”.

Predstavnici “U ime obitelji” željeli su nazočiti sjednici, no odbijeni su zbog formalnog razloga – Odbor je raspravaljao o izvješću za 2015., a udruga je primjedbe iznijela na raspodjelu sredstava u prošloj, 2015. godini.

Nije običaj da izvješću o nekom Vladinom tijelu sudjeluju udruge, no pravi razlog zbog kojega nije pozvana “U ime obitelji” je da se njen prigovor odnosi na 2016., a Odbor raspravlja o 2015., rekao je predsjednik Odbora Furio Radin. Raspravu o 2016. najavio je za nekoliko mjeseci, te poručio kako će, ako će biti pozivane udruge, biti pozvane različitih profila.

Izvješće “U ime obitelji” ipak je podijeljeno članovima Odbora, a dozvoljen je i prijenos sjednice Odbora na Facebook stranici te građanske inicijative. To sigurno doprinosi transparentnosti našeg rada, ustvrdio je Radin.

Iz “U ime obitelji” optužili su tjednik “Novosti” Srpskog narodnog vijeća da novac dobiven putem Savjeta koristi suprotno propisanim kriterijima te da, umjesto promicanja kulturnog identiteta srpske manjine, potiče netrpeljivost prema većinskom hrvatskom narodu. Od Savjeta traže da donese žurnu odluku o obustavi novčane potpore “Novostima”, te o trogodišnjem gubitku prava na prijavu za sredstva Savjeta.

Iako Odbor nije raspravljao o tom zahtjevu, Radin se osvrnuo na tvrdnje “U ime obitelji” kako je nelogično da su pojedini članovi Savjeta, koji raspoređuje sredstva ujedno i članovi Odbora za ljudska prava, koji nadzire rad tog istog Savjeta. “Ne znam je li to dobro ili loše, ali je po Ustavnom zakonu donijetom 2002. godine”, rekao je Radin.

Govoreći o Godišnjem izvješću za 2015., Radin je naveo da je za potrebe kulturne autonomije u državnom proračunu bilo planirano 35,6 milijuna kuna, udrugama i ustanovama raspoređeno je 34,5 milijuna, a one su stvarno iskoristile 34,4 milijuna. U eurima je to nešto manje od 5 milijuna eura, izračunao je Radin.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer naveo je da je u 2015. prijavljeno 1358 programa, sufinancirane su 84 udruge i 209 podružnica udruga. Savjet je obavio terenske izvide o namjenskom trošenju sredstva, kod 18 udruga uočene su “teškoće”, a među njima je i jedna velika udruga koja je u postupku vraćanja sredstava, naveo je Tolnauer, ne precizirajući o kojoj se udruzi radi.

Upozorio je na ograničene uvjete u kojima radi stručna služba Savjeta. Pokrivamo sve s pet ljudi, nećemo moći snositi odgovornost za stvari koje fizički nisu moguće, upozorio je.

O Godišnjem izvješću očituju se Vlada i Odbor, ne i Sabor.

Komentiraj