Marko Prpic/PIXSELL

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju na svojoj je posljednjoj održanoj sjednici 21. prosinca 2016. godine donio odluku prema kojoj je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić plagirao američkog znanstvenika Stephena Schlesingera uzimajući dijelove njegova teksta bez navođenja izvora, saznaje portal Index.

Barišić je unaprijed najavio kako odluka Odbora za etiku, kakva god da bude, neće biti obvezujuća, a njegov je stav podržao i premijer Andrej Plenković.

Aktualni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić prijavljen je 2011. zbog navodnih plagijata u članku objavljenom u časopisu “Synthesis philosophica” 2008. godine.

Nakon što je preuzeo dužnost ministra, Barišić je istaknuo kako je “slučaj plagijata davno riješen na tijelima koja su to odlučivala te da nema nikakva razloga za njegovu ostavku”.

U prosincu prošle godine akademik Vlatko Silobrčić, predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, podnio je ostavku zbog nemogućnosti da procesuira slučaj navodnog plagijata Barišića. Na njegovo mjesto izabran je Ivica Vilibić.

Komentiraj