Marko Mrkonjic/PIXSELL

ODBLOKIRANE GRANICE Srbija ukinula protumjere, samo danas u Botevo stiglo 5 tisuća izbjeglica

Tijek događaja:

22:40 Vlada Srbije donijela je u petak odluku o ukidanju kontramjera prema Hrvatskoj, prenosi b92. Odluka Vlade Srbije odmah stupa na snagu, a kamioni i roba iz Hrvatske po uobičajenoj će proceduri moći ulaziti u Hrvatsku.

“Hrvatska je odustala od jednostranih mjera koje su donijete protiv ekonomskih interesa Srbije. To ne smatram pobjedom Srbije i Vlade, to je pobjeda razuma, budućnosti te kao premijer pozdravljam odluku hrvatske vlade, bez obzira na njene motive”, rekao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić na početku sjednice. Više ovdje

21:00 Načelnik koprivničkog Stožera za zaštitu i spašavanje Mišel Jakšić rekao je u petak da je na željezničku postaju Botovo danas stiglo između četiri i pet tisuča izbjeglica. Oko 19 sati put Boteva je iz Tovarnika krenuo izvanredni vlak s izbjeglicama.

Hrvatske željeznice javljaju kako je počeo ukrcaj u 23. izvanredni vlak u Tovarniku.

19:10 Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je u petak kako je ukidanje blokade granice veliki uspjeh srpske vlade i poraz Vlade Hrvatske, prenosi b92.

“Ukidanje jednostrane i protupravne odluke hrvatske vlade o blokadi granice sa Srbijom predstavlja veliki uspjeh politike Vlade Srbije na čelu s premijerom Aleksandrom Vučićem te veliki poraz neodgovorne politike Vlade Hrvatske i njenog premijera Zorana Milanovića”, poručio je Dačić. Više ovdje

18:45 Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je kako je na srpsko-hrvatskoj granici ponovno uspostavljen promet iz Srbije ka Hrvatskoj bez ograničenja te kako je to velika pobjeda za sve građane Srbije, prenosi RTS. Više ovdje

18:33 Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u petak za RTL kako Hrvatska zadržava pravo da ponovno uvede mjere prema Srbiji ako se ponovi nekontroliran priljev ljudi.

Ostojić je istaknuo kako je jasno da će i dalje dolaziti izbjeglički val, ali ne na način da na isti granični prijelaz uđe pet tisuća ljudi. “U ovom trenutku u Opatovcu je stabilna situacija. Ovdje je sada 700 ljudi i transport ide dalje”, rekao je ministar. Više ovdje

18:00 RTL javlja kako je prvih 300 izbjeglica pušteno na Horgoš.

17:30 Granični prijelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav promet, bez ikakvih ograničenja, objavila je u petak Vlada na svom Twitter profilu. Automobili i kamioni mogu u Hrvatsku, bez obzira na registraciju.

Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina, javlja HAK.

Tijekom dana premijer Zoran Milanović rekao je u Omišlju kako je blokada Srbije uvedena zbog nacionalne sigurnosti, što je važnije od bilo kakvog profita.

Srbijanskog premijera Aleksandr Vučića ponovno je optužio kako organizirano šalje sve izbjeglice na hrvatsku granicu u dogovoru s Budimpeštom i HDZ-om.

Komentiraj