hina

Odbijeni svi oporbeni amandmani na lex LNG

Predstavnik Vlade u petak je u Hrvatskom saboru redom odbio sve oporbene amandmane, njih 380, na predloženi zakon o terminalu na ukapljeni prirodni plin na Krku, takozvani lex. LNG, čime je okončano izjašnjavanje o amandmanima na taj zakon.

Od 380 oporbenih amandmana 360 je bilo SDP-ovih, “opstruktivnih” amandmana. Njima je SDP uglavnom tražio brisanje pojedinih riječi u zakonskom prijedloga u znak prosvjeda jer su vladajući odbili da se o zakonu o terminalu za ukapljeni plin, umjesto po hitnom postupku, raspravlja kroz dva čitanja.

Amandmane su tijekom izjašnjavanja SDP-ovci branili općenito, upozoravajući na štetu koju će, po njihovom mišljenju, uzrokovati donošenje tog zakona za Krk, turizam i okoliš. Branili su ih i puštanjem tonskih zapisa stotinjak građana Primorsko-goranske županije koji se protive plutajućem terminalu, no nakon što su upozoreni da je dvojbeno braniti amandmane puštanjem tonskih zapisa, prešli su na prepričavanje onoga što čuju na snimkama.

Potom su krenuli i sa čitanjem imena građana Krka koji su se u tonskim zapisima izjasnili protiv plutajućeg terminala na ukapljeni plin.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić uporno je ponavljao – “amandman se ne prihvaća jer isti nije usmjeren boljem nomotehničkom izričaju”.

Osim SDP-ovi Vlada je odbila i sve amandmane koje su podnijeli Klubovi zastupnika Živog zida i Mosta.

“Kako Vlada nije dopustila dva čitanja, mi smo na ovaj Poslovnikom dopušten i legitiman način de facto izveli raspravu o konačnom prijedlogu zakona u drugom čitanju”, rekao je SDO-ov Arsen Bauk.

Kod obrazlaganja posljednjih nekoliko amandmana SDP-ovi zastupnici Nenad Stazić, Željko Jovanović, Joško Klisović, Domagoj Hajduković i Arsen Bauk ponovno su počeli puštati tonske zapise građana Krka,

Komentiraj