ODBIJENA ŽALBA MUSTAČA: Vrhovni sud potvrdio kaznu zatvora od 40 godina

Vrhovni sud odbacio je žalbu Zdravka Mustača na kaznu zatvora u trajanju od 40 godina. Sud je žalbu odbacio kao nedopuštenu, jer je riječ o postupku priznanja i izvršenja strane kaznene presude sukladno odredbama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije.

“Taj postupak nije klasični postupak koji se vodi po Zakonu o kaznenom postupku. U tom se postupku ne utvrđuje kaznena odgovornost odnosno krivnja osobe koja je osumnjičena za neko kazneno djelo i potom izriče odgovarajuća kaznena sankcija, nego je riječ o sasvim drugoj vrsti postupka, odnosno sudskom postupku sui generis kojem cilj ponajprije omogućavanje provedbe kaznenog progona ili izvršenja strane kaznene presude. S obzirom na to da je riječ o tako posebnoj vrsti postupka, žalba ovdje nije dopuštena.

ZPSKS-EU, a niti jedan drugi zakon, ne dopušta žalbu protiv odluke višeg suda kojom je odlučeno o žalbi osuđenika ili državnog odvjetnika i kojom je potvrđena prvostupanjska presuda u postupku priznanja izvršenja strane kaznene presude”, poručuju s Vrhovnog suda.

Podsjetimo, Vrhovni sud je potvrdio kaznu Županijskog suda u Velikoj Gorici kojom je Mustaču kazna doživotnog zatvora Višeg pokrajinskog suda u Münchenu usklađena te mu je izrečena kazna dugotrajnog zatvora 40 godina. Zdravko Mustač osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Komentiraj