EPA/MARTIAL TREZZINI

ODBIJEN ZAHTJEV SRBIJE Švicarska vraća Orića u BiH

Ratni zapovjednik obrane Srebrenice Naser Orić neće biti izručen Srbiji, odlučio je u četvrtak Federalni ured za pravosuđe Švicarske (FOJ), koji je istodobno zaključio kako će Orića vratiti u Bosnu i Hercegovinu na temelju zahtjeva kojega je uputilo Tužiteljstvo BiH.
  • [quote_box_center]Orić je pritom izjavio kako pristaje na izručenje BiH, dok se mogućem izručenju Srbiji usprotivio[/quote_box_center]
Kako je poslijepodne objavljeno na internetskim stranicama FOJ-a, ova odluka donesena je nakon što su Oriću, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi, ranije tijekom dana predočeni zahtjevi za izručenje poslani iz Beograda i Sarajeva.
Orić je pritom izjavio kako pristaje na izručenje BiH, dok se mogućem izručenju Srbiji usprotivio.
Pritom su uzeti u obzir kriteriji propisani Europskom konvencijom o ekstradiciji, a i činjenice kako su navodni zločini koji se Oriću stavljaju na teret počinjeni na teritoriju BiH, te kako je on i državljanin te zemlje.
Švicarske vlasti su iz sigurnosnih razloga odbile precizirati kada će vratiti Orića u BiH, no izvjesno je kako mu ekstradicijski pritvor određen 11. lipnja istječe u petak.
  • [quote_box_center]Oriću je zbog zločina nad srpskim civilima u okolici Srebrenice suđeno i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)[/quote_box_center]
Orić je u Švicarskoj uhićen 10. lipnja po tjeralici koju je za njim raspisala Srbija tereteći ga zbog navodnih ratnih zločina počinjenih nad Srbima u okolici Srebrenice u razdoblju od 1992. do 1995. godine.
Tužiteljstvo BiH je nakon uhićenja potvrdilo kako i ono vodi istragu protiv Orića te je stoga zatražilo da on bude vraćen u zemlju u kojoj je i do sada bio dostupan pravosudnim tijelima.
Oriću je zbog zločina nad srpskim civilima u okolici Srebrenice suđeno i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i to na temelju zapovjedne odgovornosti, no on je tih optužbi pravomoćno oslobođen 2008. godine.

Komentiraj

Source:HINA/D.V.