14:47 – Bivšem premijeru Ivi Sanaderu u srijedu je odbijen zahtjev za puštanjem iz istražnog zatvora i obranom sa slobode.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nije prihvatilo tvrdnje njegovih branitelja da je istekao zakonski rok od tri i pol godine, koliko najdulje može trajati istražni zatvor. Obrana tvrdi da je s pritvorom u Austriji Sanader već dulje od tri godine i devet mjeseci iza rešetaka.

Na odluku izvanraspravnog vijeća Sanader se može žaliti Vrhovnom sudu, no odluku će morati čekati u zatvoru u Remetincu u kojem je od 18. srpnja 2011.

Sanader je bio pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora u slučajevima Hypo i INA/MOL, no Ustavni je sud krajem srpnja ukinuo tu presudu i postupak vratio na početak. Pripremno ročište za ponovljeno suđenje zakazano je za početak rujna.  U slučaju Fimi media bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora, a o žalbama na tu presudu Vrhovni sud bi trebao raspravljati krajem rujna.

Uz to, još mu se sudi u slučaju Planinska, no nastavak postupka odgođen je do sredine jeseni zbog pogoršanja njegova zdravstvenog stanja.

13:41 – Rasprava je završila, a odluka će biti objavljena.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu koje razmatra zahtjev da se Ivu Sanadera pusti na slobodu sastalo se jučer, a odluka se očekuje tijekom dana. Ukoliko sud prihvati apel Sanaderove obrane, bivši premijer već tijekom dana bi trebao izaći na slobodu, s obzirom da eventualna žalba tužiteljstva ne odgađa primjenu rješenja.

Podsjetimo, njegovi odvjetnici tražili su da se Sanadera pusti na slobodu nakon odluke Ustavnog suda kojom je ukinuta presuda za afere Hypo banka i Ina-MOL. Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović pozivaju se na odredbu zakona koja propisuje da optuženik u istražnom zatvoru ne može provesti više od tri i pol godine. Sanader je u Remetincu već gotovo četiri godine, što dosad nije bilo upitno jer je na snazi bila pravomoćna presuda koju je Ustavni sud u međuvremenu ukinuo i vrati proces na početak.

Komentiraj