Odbačen prijedlog za puštanjem Sanadera na slobodu

Vrhovni sud odbacio je u petak prijedlog obrane bivšeg premijera Ive Sanadera da ga pusti na slobodu, javlja N1.

Sanaderova obrana, podsjetimo, zatražila je u četvrtak ukidanje istražnog zatvora u kojem je završio nakon što mu je Vrhovni sud, početkom travnja, povisio kaznu u aferi Planinska, a izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odluku bi trebalo donijeti u petak.

Kao glavni argument za puštanje iz istražnog zatvora obrana je navela da Sanader nije dobio obrazloženu odluku temeljem koje je završio u istražnom zatvoru.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da obrana smatra spornim što rješenje o određivanju istražnog zatvora sadrži samo ono najopćenitije pa tvrde da im je prekršeno konvencijsko pravo na obrazloženu odluku.

“U rješenju se kaže da je Sanader osuđen na kaznu zatvora dulju od pet godina, a obrana navodi da oni ne znaju kolika je točno ta kazna te koja je to odluka na koju se poziva rješenje”, kazao je Devčić.

Sanader je u remetinečkom zatvoru od 4. travnja. Vrhovni sud je ranije istog dana završio trodnevno razmatranje žalbi protiv prvostupanjske presude u aferi Planinska kojom je Sanader osuđen na četiri i pol godine zatvora i povrat 15 milijuna kuna.

Prema neslužbenim informacijama Vrhovni sud mu je kaznu povisio na šest godina, no to će službeno biti poznato tek kada pravomoćna odluka Vrhovnog suda bude napisana i dostavljena strankama u postupku.

Komentiraj