Od zatvorske samice do filmske zvijezde, dokumentarac o Dannyju Treju je hit

„Inmate #1: The Rise of Danny Trejo“ novi je dokumentarac koji opisuje život jednog od najzanimljivijih hollywoodskih glumaca, 76-godišnjeg Dannyja Treja. Slavan zbog svog opakog izgleda, zbog svojih tetovaža, te zbog uloga u filmovima Roberta Rodrigueza „Machete“ i „Machete ubija“, Danny Treyo poznat je i po tome što je dane u mladosti proveo u američkim zatvorima zbog narkotika i oružanih pljački. O svemu tome govorio je za britanski glazbeni magazin „New Musical Express“.

Na početku razgovora, Trejo je rekao kako ga situacija oko izolacije zbog koronavirusa uopće ne zabrinjava.“Proveo sam 18 mjeseci u samici! Ovo sada je kao da sam na odmoru u svojoj kući. Imam prekrasnu okućnicu. Imam bazen. Imam hranu. U samici sam dobivao gotovu hranu. Prva tri dana kažeš ‘Neću jesti ovo sranje’, ali četvrti dan…“.

Trejo je u zatvor prvi puta dospio krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Prvi puta je probao „travu“ s osam godina, a heroin s 12 godina, zbog čega je počeo pljačkati dućane sa svojim ujakom Gilbertom kojeg je idolizirao.  U zatvoru je sudjelovao u boksačkim mečevima te je postao slavan jer nikada nije bio poražen. No, kako je u zatvoru sudjelovao u nasilnim tučama s čuvarima i policajcima, tako je završio u samici. Boravio je u dva najslavnija američka zatvora San Quentin i Folsom, gdje je svjedočio svakodnevnim obračunima i čestim ubojstvima.

U zatvoru se očistio od ovisnosti o drogama da bi početkom sedamdesetih izašao iz zatvora i nikada se više nije vratio. U filmski svijet ušao je sasvim slučajno. Po izlasku iz zatvora posvetio se radu s tinejdžerima koji su skloni narkoticima. Sredinom osamdesetih, pozvali su ga na snimanje filma „Odbjegli vlak“ (Runaway Train) s Jonom Voightom u glavnoj ulozi jer su neki od glumaca imali problema s ovisnošću o drogama. Kada ga je redatelj Andrei Konchalovsky ugledao, s onako zgužvanim licem i zatvorskim tetovažama, znao je da ima osobu kojoj mora dodijeliti ulogu u filmu. Od tada, prema podacima s IMDB-a, Trejo se pojavio u čak 404 filma.

Slavan postaje u devedesetima, redatelj Robert Rodriguez dao mu je uloge u svojim filmovima „Desperado“ i „Od sumraka do zore“, ali tu su bile i uloge u hitovima kao što je „Con Air“. Posljednjih godina zarađeni novac od filmskih uloga uložio je u otvaranje restorana, osnivanje glazbene kompanije, proizvodi svoje pivo i kavu. Godine 2016. pokrenuo je Trejo’s Tacos koje je Anthony Bourdain uvrstio u svoju tv emisiju „Parts Unknown“. Njegovi tacosi oduševili su i glazbenika Marilyna Mansona. Prijateljica po hrani 2013. godine postala mu je Lady Gaga s kojom je glumio u filmu „Machete ubija“. Kako ne voli gotovu hranu, na snimanje je donijela svoje lonce i tave te je sama pripremala hranu. Na kraju snimanja, svu tu opremu poklonila je Treju.

I da, na pitanje kada misli, s obzirom na godine, prestati glumiti u filmovima, Trejo je rekao kako ne misli stati tako brzo. „Glumit ću djeda, djeda gangstera“, odgovorio je na kraju.

Komentiraj