Od vrlo zabavnog programa HRT-a zabavniji je godišnji izvještaj HAZU

DNEVNIK

Četvrtak, HRT 1, 19.00

Novinarka Slavica Babić pozabavila se na normalan profesionalni način odlukom Milanovićeve vlade da iz umirovljeničkog fonda uzme novac i svakom umirovljeniku da od sto do tristo kuna, nek mu se nađe uoči skorih izbora. Gđa Babić samo je na kraju svojeg priloga podsjetila na identičnu odluku Sanaderove vlade koja je prije devet godina, također uoči izbora, penzionerima podijelila neke novčeke (ukupno 150 milijuna kuna). Tada novac nije uzet iz umirovljeničkog fonda kao danas, nego iz kapitalnog fonda (štogod to značilo). Prije ove nezaobilazne završne usporedbe, za koju će penzioneri biti gđi Babić do groba zahvalni, čuli smo dva različita mišljenja. Penzionerska stranka Blok umirovljenika zajedno i njen predsjednik g. Špika smatraju tih stotinjak kuna podcjenjivanjem inteligencije i morala penzionera, a g. Hrelja, predsjednik umirovljeničke stranke koja je uz vladu, pozdravlja tu vladinu odluku kao ostvarenje svoje stare zamisli koja je sad napokon ostvarena. Izjavu za gđu Slavicu Babić i njen modrom spužvom obloženi mikrofon dala je i obična građanka, gđa Nedjeljka Petričić iz Vranovače. Ova izvanstranačka osoba jednostavno kaže: raduje me (taj novac). Prema ustaljenoj kvaziobjektivnoj praksi HRT-a prilog bi tu završio, jer obje suprotstavljene strane su rekle sve što su imale, čak smo čuli i tobožnji glas naroda, ali ne lezi vraže (rekli bi u Vranovači): novinarka Babić nije od jučer, pa se zato i sjetila tradicije da se uoči izbora potkupljuje sve živo, čak i penzioneri.

KOŠARKA: HRVATSKA – ČEŠKA

Nedjelja, HRT 2, 11.50

U košarci je živahna hrvatska mladež sada izgubila od Češke s velikom razlikom. Isto se nedavno dogodilo i našoj razigranoj mladeži koja nešto manju loptu smije dirati samo nogom: nogometaši su izgubili od Norveške s 0:2. Ne bismo te trivijalnosti ni spominjali, a kamoli za njih tražili slova po tipkovnici, da nas igrači obje te reprezentativne momčadi, košarkaši i nogometaši, nisu danima uoči utakmice vrlo nepristojno davili svojim intenzivnim domoljubljem. Oni taj osjećaj koji svi imaju, a dojam je da ga češće ističu koristoljupci, doživljavaju kao statusni simbol. Pristojno je patriotizam smatrati svojom građanskom dužnošću, baš kao i tekst nacionalne himne (ni to ih nema tko naučiti). Ta dječica vani po klubovima zarađuju pristojne novce, reklo bi se da imaju sve, pa nije daleko od zdrave pameti da im poziv u reprezentaciju dođe nešto kao skupi automobil ili nova vila kojom će se dičiti – i ništa više. Reporteri-komentatori Marko Šapit i Mihovil Horvat u Francuskoj i Viki Ivanović u studiju nisu vidjeli kako košarkaši igraju protiv Češke, ali se zato poslije utakmice sve orilo od prigovora igračima. Čast objektivnog i stručnog komentiranja spasili su treneri: bivši košarkaš Jurica Golemac (212 cm, 102 kg) odmah je slijepcima pročitao da naši prezadovoljni nosači majica na kocke samo glume da igraju, pa je za ovu alibi-igru lijepo rekao da trener nema plan utakmice i da osim Simona, nitko ne napada okomito prema košu.

DNEVNIK

Nedjelja, Nova TV, 19.15

Najprije je dugogodišnji sportski novinar Saša Lugonjić rekao da se pobjednica međunarodnog turnira u New Yorku sada oprostila od New Yorka. Netočno. Cijeli svijet oko g. Lugonjića znao je da je gđa Flavia Penneta na užas bliže i dalje rodbine u Italiji najavila da će prestati igrati tenis. Čak je i vječno dosadno sportsko novinarstvo HRT-a našlo rečenicu završnog komentara uz objavu oproštaja pobjednice: Bio je to odlazak sa stilom. U blaže incidente spada urednička nebriga prema svojoj najkvalitetnijoj političkoj novinarki – Ivani Petrović. Umjesto da joj bezobrazno visoko poveća plaću, nju je zadužilo da u svojem redovnom tjednom pregledu obavijesti nezainteresiranu javnost da Nova TV slavi neke svoje jubileje emitiranja itd. itsl. Njoj za nagradu, da poniženje bude veće: u njenoj vlastitoj emisiji, nama je objavljena njena slika u sredini ekrana. Bila je nešto veća od one dvije sa strane. Na lijevoj je bio Andrija Jarak. Na desnoj bijaše poznati izvjestitelj s obje strane Markova trga g.M.B. (adresa u uredništvu).

TVOJE LICE ZVUČI POZNATO

Nedjelja, Nova TV, 20.15

  1. Urnebes i opću razdraganost diljem Hrvatske i svijeta, izazvanu pojavom glumaca Ivana Šarića (Anastacia) i Dušana Bućana (Madonna) možemo protumačiti ne samo kvalitetom njihova nastupa i količinom poniženja koje nisu pretrpjeli, nego i time da je HRT totalno zanemarila našu potrebu za zabavom. Naša javna televizija srozala se toliko nisko da je od njenog vrlo zabavnog programa zabavniji godišnji izvještaj HAZU, da o RTL TV 2 ni ne govorimo. Oni bar imaju reklamni slogan Samo zabava.

Komentiraj