Od trojice napadača na umirovljenika u Puli samo jedan ide u zatvor

Od trojice mladića, među kojima je i pripadnik specijalne postrojbe Hrvatske vojske, koji su 21. srpnja pretukli umirovljenika Evelina Valu (69) u kafiću u Puli, samo će jedan ići u zatvor, i to na deset mjeseci.

Riječ je o prvookrivljenom Robertu Bitunjcu (25) iz Petrinje, pripadniku elitne postrojbe Tigrovi, koji je dobio godinu i osam mjeseci zatvora, od čega će u zatvor 10 mjeseci, a drugih 10 odslužit će uvjetno uz 3 godine roka kušnje.

Drugookrivljeni Matej Bjekić (24) iz Zagreba dobio je godinu dana zatvora, koja mu je zamijenjena u rad za opće dobro na slobodi po sistemu 2 sata rada za 1 dan zatvora. Trećeokrivljeni maloljetnik, također iz Zagreba, dobio je odgojnu mjeru pojačane brige i nadzora, piše Glas Istre.

Bitunjcu je kao otegotno uzeto što je u trenutku počinjenja djela bio djelatna vojna osoba u Hrvatskoj vojsci, pa je trebao štititi Republiku Hrvatsku i njezine građane, a ne ih napadati. U obrazloženju se dodaje da je takvim postupkom nanio štetu sebi, ali i vojsci. Otegotnima su mu uzete i pobude zbog kojih je djelo počinio jer su okrivljenici reagirali na istaknutu istarsku i hrvatsku zastavu, i to fizičkim napadom, što je, navodi Sud, i za moralnu osudu.

Ostala dvojica napadača imala su olakotne okolnosti: ranije su neosuđivani, mlađe su osobe, priznali su djelo, izrazili kajanje te se ispričali oštećenom, što je on prihvatio. Bjekiću je uzeto u obzir i to što je student. Niti jedan od njih nije došao na izricanje presude.

Komentiraj