OD TADA PLAŽE NISU ISTE Na današnji dan 1946. svijetu je predstavljen bikini

Autor:

/ Wavebreak / Profimedia

Oskudni dvodijelni kupaći kostimi danas su sasvim normalan odjevni predmet, no nije bilo tako kada se pojavio prvi bikini. Svijetu je predstavljen 5. srpnja 1946., a njegov tvorac, Parižanin Louis Reard, dobro se morao potruditi da pronađe ženu koja će ga odjenuti.

Niti jedna profesionalna manekenka nije pristala pokazati pupak pa je ovaj inženjer automobila koji se među ženskim rubljem našao preuzevši majčinu trgovinu donjeg rublja, angažirao erotsku plesačicu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marcella (@60sec_arthistory)

Prvi bikini odjenula je Micheline Bernardini koja je plesala u cabaretu blizu Reardovog dućana. U njemu se pojavila na današnji dan prije 78 godina, na poznatom pariškom kupalištu Piscine Molitor.

Njezin dvodijelni kupaći kostim bio je napravljen od samo 194 kvadratna centimetra platna s uzorkom novina te povezan s par trakica.  Bio je toliko malen da je mogao stati u kutiju šibica. Razgolitio je ženska leđa i pupak, digao prašinu i očarao muškarce.

Navodno je Micheline dobila čak 50.000 pisma obožavatelja nakon što se u Reardovom bikiniju prošetala kupalištem. No, trebat će vremena da zavlada plažama diljem svijeta. U nekim se zemljama nošenje bikinija kažnjavalo, a Vatikan ga je proglasio grijehom.

Europljanke su ga počele nositi nakon što se francuska glumica Brigitte Bardot pojavila u bikiniju u Cannesu na Filmsko festivalu 1957. godine. U Americi je postao hit tek tijekom seksualne revolucije 60-ih godina. Do tada su se Amerikanci zgražali nad njim.

No, kada je konačno zavladao plažama diljem svijeta, više se s njih nije maknuo. Štoviše, pokazao je da može biti još manji – 60-ih je Rudi Gernreich dizajnirao monokini – bikini bez gornjeg dijela, odnosno toples. Monokini je evoluirao u tange koje su, pak, bile ludo popularne ’80-ih.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.