Od prve live svirke Sex Pistolsa prošlo je 45 godina

Osebujan izgled, prodoran pogled, luda kosa i punk kao način života, smiješan broj studijskih albuma, ali veliko nasljeđe – to su Sex Pistolsi.

Punih 45 godina je prošlo otkad su Sex Pistolsi 6. studenog 1975. godine, s Johnom Rottenom za mikrofonom, održali svoj prvi koncert. Mjesto radnje je St Martin’s College of Art u Londonu, a publika je podijeljena mišljenja. Na basu je Glen Matlock, glavna gitara je Steve Jones, a bubnjar Paul Cook. Bilo je to tri godine nakon što su školski prijatelji Jones i Cook, s Wallyem Nightingaleom koji nije dočekao taj nastup kao dio sastava, odlučili osnovati bend. Tada su se odazivali na The Strand ili na The Swankers. Tom trojcu ubrzo će se pridružiti i Matlock. Uz to, nemoguće bi bilo govoriti o ovom povijesnom sastavu bez da se spomene Malcolm McLaren, prvi menadžer. Predložio je ime QT Jones & His Sex Pistols, kasnije skraćeno u danas svima prepoznatljiv oblik.

Upravo je ta, 1975. godina bila ključna – otkriven je londonski mladić zelene kose, smiješnih plesnih pokreta, u majici domaće radinosti s natpisom “I HATE Pink Floyd”. Natpisom koji je smatran ondašnjim svetogrđem. Zbog obojane kose tata ga je često podrugljivo nazivao prokulicom, a kao da to sve nije bilo dovoljno, spomenuti mladić čak nije bio niti vrhunski vokal. Sva sreća, imao je što za reći. Baš je John Lydon Rotten bio nešto do tada neviđeno, jezičac na vagi koji je Sex Pistolsima donio slavu. Savršen frontman buljavih očiju.

Kada je Glen Matlock u veljači 1977. napustio Pistolse, grupi se pridružio Sid Vicious. Menadžer Malcom McLaren je rekao: ‘Ako je Johnny Rotten glas punka, onda je Sid Vicious njegov stav.’

Komentiraj