Od posljedica koronavirusa preminuo skladatelj filmske glazbe Zoran Simjanović

U Beogradu je od posljedica zaraze virusom COVID-19 u 75. godini preminuo ugledni srpski filmski i kazališni skladatelj Zoran Simjanović.

Simjanović je bio jedan od pionira rock’n’rolla i član grupa Siluete i Elipse. Od 1965. do 1999. godine objavio je 24 albuma te skladao glazbu za više od 100 filmova i televizijskih serija koje se i danas smatraju nekim od najvažnijih filmova i serija u povijesti jugoslavenske televizijske i filmske produkcije: “Miris poljskog cvijeća”, “Nacionalna klasa”, “Petrijin vijenac”, “Variola vera”, „Grlom u jagode“, “Sjećaš li se Doli Bel”, “Maratonci trče počasni krug”, “Otac na službenom putu”, “Balkan ekspres“, “Tajvanska kanasta”, “Sabirni centar”, “Tango argentino”, “Virdžina”, “Bure baruta”, “Tito i ja” i “Urnebesna tragedija”.

Simjanović je rođen u Beogradu 1946. godine, gdje je završio Glazbenu akademiju, da bi filmsku glazbu počeo skladati 1975. godine. Predavao je na Fakultetu dramskih umjetnosti od 1993. godine i od 1999. do 2002. godine na Fakultetu glazbene umjetnosti u Beogradu. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a nagrada za životno djelo trebala mu je biti uručena od Vijeće Međunarodnog festivala humora i satire Zlatna kaciga 1. travnja.

Komentiraj