“Od polja do stola”, ključna komponenta Europskog zelenog plana u Hrvatskoj

Autor:

Hrvatska poljoprivredna komora

Poljoprivreda je ključna za provedbu EU-ova “Zelenog sporazuma” jer pruža konkretna rješenja za borbu protiv klimatskih promjena, očuvanje vitalnosti ruralnih područja i biološke raznolikosti, poručeno je sa skupa “Zajednička poljoprivredna politika u okviru Europskog zelenog plana”. Skup su organizirali Hrvatska poljoprivredna komora i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj,  a u raspravi su sudjelovali predstavnici proizvođača, znanosti i donositelji odluka kako bi razmijenili mišljenja o budućoj strategiji “Od polja do stola” koja je ključna komponenta Europskog zelenog plana.

Europski zeleni plan je paket mjera koji bi građanima i poduzećima trebao donijeti koristi od održive, “zelene” tranzicije. Mjere i popratni okvirni plan ključnih politika kreću se od ambicioznog smanjenja emisija do ulaganja u vrhunsko istraživanje i inovacije te očuvanja prirodnog okoliša u Europi.

“Čist okoliš, to što smo ‘GMO free’ i vrlo diverzificirano gospodarstvo naše su velike prednosti. Vrlo smo blizu onome što EU želi s novim planom”, kazao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović. Jakopović je upozorio na pretjeran i jeftin uvoz, slabu kupovnu moć te stavljanje proizvodnje i poljoprivrede u vrlo negativan kontekst u prošlosti, što je dovelo do pada proizvodnje u gotovo svim sektorima. Naglasio je kako je zadnjih pet godina poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj pala za 26 posto, a vrijednost poljoprivredne proizvodnje od ulaska u EU pala je za približno pet milijardi kuna, negativni trendovi posebno se osjete u stočarstvu.

“Tijekom izrade strategije “Od polja do stola” važno je uzeti u obzir dosadašnji hrvatski doprinos okolišu, ali i potrebu za razvojem, kako se ne bi nastavila agresivna depopulacija ruralnih područja. Sama strategija  mora uzeti u obzir ekonomski, socijalni i ekološki aspekt održivosti.  Budu li poljoprivrednici dali dodatni doprinos ambicioznom EU-ovu planu, moraju imati za to odgovarajuću financijsku potporu. Važna je i jača komunikacija s potrošačima o doprinosu poljoprivrede u proizvodnji zdrave hrane”, rekao je Jakopović.

Što je Jakopović rekao za Nacional.hr možete poslušati u našem videu.

Načelnik odjela u glavnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj EK-a Bruno Chauvin je među ostalim kazao kako Zeleni plan nije prijetnja farmerima nego donosi neophodne promjene u poljoprivrednim praksama. Tako će se, primjerice, rečeno je , više poticati kakvoća, odnosno više sredstava ići će za to kako se proizvodi, a ne koliko.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.