Od četvrtka nova pravila za e-trgovinu u EU-u, evo što se sve mijenja

S prvim danom srpnja na snagu stupaju nova pravila o porezu na dodanu vrijednost (PDV) na internetsku kupovinu. Kako su u utorak izvijestili iz Europske komisije, dio je to mjera kojima se nastoje osigurati ravnopravniji uvjeti za sva poduzeća, pojednostavniti prekogranična e-trgovina i uvesti veća transparentnost za kupce u EU-u u pogledu cijena i izbora potrošača.

Sustav PDV-a Europske unije posljednji je put ažuriran 1993. i nije se razvijao usporedno s rastom prekogranične e-trgovine koji je posljednjih godina preobrazio maloprodajni sektor. Pandemija koronavirusa dodatno je ubrzala procvat internetske maloprodaje i ponovno naglasila potrebu za reformom kako bi se osiguralo da se PDV na internetsku prodaju plaća u zemlji potrošača. Novim pravilima ujedno se pojednostavnjuje život kupaca i poslovanje trgovaca.

Učinak novih pravila koja na snagu stupaju 1. srpnja osjetit će internetski prodavatelji i trgovine/platforme unutar i izvan EU-a, pružatelji poštanskih usluga i kurirske službe, carinske i porezne uprave te potrošači, ističu iz Komisije.

Od četvrtka se tako uvodi niz promjena načina naplate PDV-a na internetsku prodaju, neovisno o tome kupuju li potrošači od trgovaca unutar ili izvan EU-a:

U skladu s postojećim sustavom PDV se ne naplaćuje na robu u vrijednosti manjoj od 22 eura, koju u EU uvezu poduzeća izvan EU-a. Od četvrtka to se izuzeće ukida tako da se PDV naplaćuje na svu robu koja ulazi u EU, kao i na robu koju prodaju poduzeća iz EU-a. Studije i iskustva pokazali su da se to izuzeće zloupotrebljava, pri čemu beskrupulozni prodavači izvan EU-a pogrešno označuju vrijednost pošiljaka robe, npr. pametnih telefona, kako bi iskoristili izuzeće. Rupa u zakonu tim poduzećima omogućuje da ponude nižu cijenu od svojih konkurenata u EU-u i zbog toga proračuni zemalja članica godišnje gube 7 milijardi eura, što pak dovodi do većeg poreznog opterećenja za druge porezne obveznike.

Trenutačno internetski prodavatelji moraju biti registrirani u sustavu PDV-a u svakoj državi članici u kojoj njihov promet premašuje određeni ukupni prag, koji se razlikuje od zemlje do zemlje. Od 1. srpnja različite pragove zamijenit će jedinstveni prag EU-a od 10 000 eura iznad kojeg se PDV mora platiti u državi članici u koju se roba isporučuje. Kako bi se tim poduzećima pojednostavnilo poslovanje te kako bi im se olakšala prodaja u drugim državama članicama, internetski prodavatelji sada se mogu registrirati za elektronički portal „sve na jednom mjestu” na kojem mogu izvršiti sve svoje obveze povezane s PDV-om pri prodaji u cijelom EU-u. Taj prag od 10 000 eura već se od 2019. primjenjuje na elektroničke usluge koje se prodaju na internetu.

Nakon registracije internetski trgovac može prijaviti i platiti PDV u sustavu „sve na jednom mjestu” za svu svoju prodaju u EU-u putem tromjesečne prijave. Sustav „sve na jednom mjestu” pobrinut će se za prijenos PDV-a predmetnoj državi članici.

Također, uvođenjem uvoznog sustava „sve na jednom mjestu” za prodavatelje koji nisu iz EU-a omogućit će im se jednostavno registriranje u sustavu PDV-a u EU-u i osigurati da se točan iznos PDV-a prenese u državu članicu u kojoj PDV dospijeva. Za potrošače to znači mnogo veću transparentnost: ako kupujete od prodavatelja ili platforme izvan EU-a registrirane u sustavu „sve na jednom mjestu”, PDV bi trebao biti dio cijene koju plaćate prodavaču. To znači da carinska tijela ili kurirske službe više ne traže dodatne uplate kada roba stigne u vašu matičnu zemlju jer je PDV već plaćen.

Komentiraj