Od četvrtka na libijskim plažama pronađena tijela 132 migranata

EPA

Tijela 132 migranta pronađena su od četvrtka blizu Zuvare, lučkog grada na zapadu Libije, naveli su libijski Crveni križ i jedan mjesni dužnosnik, prenosi AFP.

Libijski Crveni križ je objavio u petak da je pronađeno 117 tijela, uglavnom žena, kao i šestero djece na plažama Zuvare, nedaleko granice s Tunisom.

“Ukupan broj pronađenih tijela migranata na plažama Zuvare od četvrtka je 129. U četvrtak je pronađeno 117 tijela i 12 u petak”, rekao je glasnogovornik libijskog Crvenog križa. Član mjesnog vijeća Zuvare je rekao za agenciju France presse da su tijela trojice migranata pronađena u subotu blizu velikog plinskog kompleksa na plaži 20 km istočno od Zuvare.

Krijumčari ljudima iskorištavaju kaos koji vlada u Libiji od pobune kojom je svrgnut režim diktatora Moamara Gadafija 2011. Većina migranata krenula je sa zapada zemlje prema Italiji, udaljenoj 300 kilometara.

Prema podacima Visokog povjereništva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) od 25. svibnja, oko 37.785 migranata je stiglo u Italiju od početka godine, uglavnom libijskom rutom, najvećom nakon zatvaranja balkanske rute.

U istom razdoblju je 1370 migranata i izbjeglica izgubilo život u pokušaju da stignu do Europe preko Sredozemnog mora, što je 24 posto manje nego u istom razdoblju 2015. (1792), precizirala je u utorak Međunarodna organizacija za migracije (OIM).

Komentiraj