OD 2026. 40 REPREZENTACIJA NA SP-U? Dužnosnicima FIFA-e ograničenje mandata na 12 godina

EPA/WALTER BIERI

Izvršni odbor Međunarodne nogometne federacije (FIFA) na sastanku održanom u četvrtak u Zuerichu jednoglasno je podržao niz programskih reformi, među kojima je ograničavanje mandata predsjednika i najviših FIFA-inih dužnosnika na 12 godina.

“Ove reforme će pokrenuti FIFA-u prema unapređenju načina na koji je vođena, njezinoj većoj transparentnosti i većem kredibilitetu. Ovo je jedan od koraka na našem putu ka vraćanju ugleda FIFA-i kao modernoj, profesionalnoj sportskoj organizaciji kojoj će se vjerovati”, izjavio je vršitelj dužnosti predsjednika FIFA-e Issa Hayatou u priooćenju za medije objavljenom na internetskom portalu krovne nogometne organizacije (www.fifa.com).

Osim limitiranja mandata predsjednika i dužnosnika u FIFA-inom Vijeću koje će zamijeniti postojeći Izvršni odbor, na tri četverogodišnja mandata, predloženim mjerama želi se jasno odvojiti “političke” od upravljačkih funkcija u FIFA-i.

Predložene mjere naći će se pred članovima Kongresa FIFA-e 26. veljače na Izvanrednom zasjedanju, na kojem će biti izabrano i novo vodstvo.

“Želim potaknuti sve predsjedničke kandidate da svoje kampanje vode u duhu predloženih reformi te jasno iznesu svoje planove o tome kako će pomoći FIFA-i u provođenju onoga što je predloženo, ako budu izabrani”, zaključio je Hayatou.

Osim ograničenja mandata, FIFA će predložiti povećanje broja eprezentacija koje će sudjelovati na svjetskom prvenstvu 2026. godine sa 32 na 40.

Prijedlog da se poveća broj reprezentacija sa 32 na 40, počevši od SP-a 2026., ako bude prihvaćen, neće trebati biti podnesen na glasovanje na sljedećem izvanrednom kongresu FIFA-e u veljači i bit će provediv od trenutka kada ga usvoji vlada FIFA-e.

Proces određivanja domaćina SP-a 2026. prekinut je u lipnju zbog korupcijskog skandala koji je izbio nakon što je na zahtjev američkog tužiteljstva u Švicarskoj uhićeno 14 osoba iz vrha FIFA-e koji su osumnjičeni za primanje mita vezano za dodjelu domaćinstava SP-a 2018. Rusiji i 2022. Kataru.

Taj je prijedlog dio šireg projekta reformi o kojem će razgovarati vodstvo FIFA-e u trenutku u kojem je potresaju korupcijski skandali nakon što su u četvrtak u Zuerichu uhićena dva visoko rangirana dužnosnika.

Komentiraj