OD 11. DO 13. OŽUJKA KUP HRVATSKE U STREET I PAROVNIM PLESOVIMA Hip hop i tango u Zagrebu

Megablast

Nakon prošlogodišnjih plesnih natjecanja u Zagrebu, Splitu i Rabu, Hrvatski show dance savez i jedan od najtrofejnijih plesnih klubova u Hrvatskoj – Megablast, ove godine nastavljaju plesati diljem zemlje. Ovu natjecateljsku sezonu započinju Međunarodnim otvorenim kupom Hrvatske u street i parovnim plesovima koji će se održati od 11. do 13. ožujka u paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma. Kako za Nacional kaže Ines Mamić, predsjednica Hrvatskog show dance saveza, očekuje se oko 500 natjecatelja u kategorijama uličnih plesova kao što su break dance, hip hop, electric boogie i street show te u parovnim plesovima kao što su salsa, disco fox, argentinski tango i bachata.

Plesni klub Megablast višestruki je prvak Hrvatske u hip hopu, break danceu, disco danceu, electric boogieju i show danceu, europski prvak u modernim plesovima te trostruki svjetski prvak u break danceu. Na državnim natjecanjima članovi kluba osvojili su 350 odličja, a izvrsne rezultate postižu u svim plesnim kategorijama.

“Ples kao društvena aktivnost specifičan je po tome što sadržava umjetničke i, u našem slučaju, sportske vrijednosti. Upravo to ga čini posebnim u odnosu na ostale sportske aktivnosti jer je potrebno biti kreativan i inovativan, a istovremeno u dobroj fizičkoj kondiciji te izvrsno poznavati plesne tehnike. Naravno da je gotovo svim dobnim skupinama, a osobito djeci, izazov izaći iz dvoranskih okvira u kojima treniraju te stati pred suce koji će ocijeniti njihovu kreativnost i tehničku pripravnost. Ulična plesna kultura posljednjih nekoliko godina rapidno se razvija u Hrvatskoj jer je sve više vrsnih poznavatelja koji su spremni dijeliti svoje znanje. Tako da je vrlo popularan hip hop, ali i neke druge tehnike modernog plesa”, rekla je za Nacional Ines Mamić i pojasnila zašto su natjecanja dobra. Prije svega zbog, kaže, postavljanja kriterija koji će doprinijeti daljnjem razvoju ove aktivnosti.

“Naravno, tu su vrlo važni suci na natjecanju koji moraju biti vrsni poznavatelji plesnih disciplina koje sude jer upravo oni određuju prvake, viceprvake i slično i tako određuju u kojem smjeru će se razvijati plesna scena. Kvalitetnim suđenjem najbolji postaje prvak i uzor drugim plesačima. Natjecanja su dobra i da bismo se usporedili s drugim plesačima i vidjeli ‘gdje smo’ i koliko još možemo biti bolji. Kod ovako velikih natjecanja, na kojima se okuplja 500 i više plesača svih dobnih skupina, iskustvo je pokazalo da plesač, odnosno natjecatelj, nije demotiviran zato što nije osvojio odličje, nego se, svjestan jake konkurencije, vraća još predanijem treniranju”, objasnila je Ines Mamić.

Hrvatski show dance savez postoji od 1993. i trenutno ima oko 1300 registriranih plesača, odnosno 18 članica iz cijele Hrvatske. Brojni plesači tijekom ta dva desetljeća na njihovim plesnim podijima pokazali su svoje vještine, veliki dio ih je tu prvi put otkrio natjecateljski duh i mnogi su danas vrhunski seniorski plesači, koreografi i pedagozi, a cilj Saveza je da se stvori kvalitetna plesna scena.

Komentiraj