Od 1. ožujka opet poskupljuju cigarete, ali i grijani duhan

Od 1. ožujka država će podići trošarine na duhanske proizvode i duhanske prerađevine, što znači da će doći do povećanja cijena cigareta, duhana ili grijanih duhanskih proizvoda, piše u subotu Novi list.

Ministarstvo financija objavilo je u petak kasno popodne svoj prijedlog uredbe o trošarinama na duhanske proizvode, po kojem rastu trošarine na sve proizvode obuhvaćene tom uredbom osim e-tekućine za koju i dalje trošarina ostaje nula kuna.

Povećanje trošarine na cigarete nije iznenađenje, ali je zanimljivo da će e najveći rast tog državnog nameta dogoditi kod grijanih duhanskih proizvoda gdje trošarina raste s 800 na čak 1.400 kuna za jedan kilogram. To je povećanje trošarine za čak 75 posto, a takav nagli skok trošarine na neki duhanski proizvod u Hrvatskoj dosad nije zabilježen.

Od trenutka kad je britanski BAT, inače vlasnik Tvornice duhana Rovinj, najavio odlazak iz Hrvatske, premijer Andrej Plenković zadužio je upravo ministra financija Zdravka Marića da pokuša pronaći način kako bi BAT, koji je preuzeo tvornicu duhana u Kanfanaru, ipak ostao u Hrvatskoj i time sačuvao petstotinjak radnih mjesta, ali i ugovore koje s tom tvornicom imaju domaći kooperanti koji proizvode duhan. Vlada je povećanjem trošarina na grijani duhan, piše Novi list, očito odlučila udovoljiti BAT-u ne bi li tako sačuvala proizvodnju u Kanfanaru.

Od 1. ožujka raste i trošarina na cigarete, dosad je ona bila 370 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene za tisuću komada cigareta. Ubuduće bi trebala biti 400 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene. Propisano je i da minimalna trošarina na cigarete iznosi 888, umjesto dosadašnje 824 kune, ako ranije navedena formula za izračun trošarine daje manji iznos. Trošarina na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje raste s 800 na 860 kuna za kilogram, dok se trošarina za cigare i cigarillose povećava s 800 na 860 kuna za tisuću komada.

Komentiraj