Od 1. ožujka nove oznake na kućanskim aparatima

U svim zemljama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj od ponedjeljka se uvode nove oznake energetske učinkovitosti za kućanske aparate, piše N1.

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan istaknula je da je cilj Europske unije da se zakonom uredi uvođenje novih oznaka energetske učinkovitosti za kućanske aparate.

“Ova oznaka uvodi se za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja i posuđa, kombinirane sušilice te televizore i elektroničke zaslone”, kazala je zastupnica.

Većina uređaja do sada je nosila oznaku A, no od 1. ožujka većina će ih biti u B ili C razredu, a A razred biti će namijenjen za energetski najučinkovitije modele. Nova ljestvica mogla bi iznenaditi potrošače.

“Oznake se mijenjaju jer su uređaji sve napredniji. Većina uređaja u trgovinama sada je u najučinkovitijem razredu A, ali se očekuje da će većina uređaja biti C ili D, a u nekim manjim slučajevima B. Znači neće najvjerojatnije biti A, jer je A ostavljen za neku budućnost”, objasnio je Marko Bišćan, stručnjak za energetsku učinkovitost u Energetskom institutu ‘Hrvoje Požar’.

Svi uređaji moraju imati nove oznake, osim onih posljednjih modela koji se više ne proizvode, ali ih ima na skladištu ili u trgovini. Trgovci tvrde da zbog novih energetskih oznaka neće doći do poskupljenja, a novim oznakama ne mijenja se kvaliteta uređaja, već samo kriteriji po kojima se oznake dodjeljuju.

Komentiraj