Screenshot/N1

‘Očito je da se Todorić teško nosi sa svojim padom’

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić u pondjeljak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao intervju Ivice Todorića. Fižulić je rekao da su jamstva kamen spoticanja ptkako je uvedena izvanredna uprava.

Todorić je u intervjuu, između ostalog, rekao i kako koncern Agrokor nije bio u problemima te kako je odustajanje od IPO-a bila strateška odluka. “U ekonomiji se uvijek sve bazira na očekivanjima i na povjerenju. Kad su vjerovnici, dobavljači i kreditori izgubili povjerenje u Agrokor, tog trenutka je priča završila. Vjerovnici nisu više bili sigurni da će naplatiti potraživanja i odlučili su izaći”, rekao je Fižulić.

Bivši ministar kazao je i kako se Todorić teško nosi sa svojim padom, te kako je to prihvatljivo. “Očito da faza priznavanja da je krivac za tu situaciju još nije nastupila, ali doći će”, smatra Fižulić.

Upitan vjeruje li da će do postizanja nagodbe doći, Fižulić kaže kako misli da je najveći problem što se preko tri mjeseca kasnilo s utvrđenjem tražbina. “Mi ni dan danas ne znamo kolike su tražbine za glasovanje, bez toga ne možete imati grupe vjernivika, a bez toga ni legitimne predstavnike pojedinih vjerovnika. Ne dvojim da je do toga došlo namjerno, jer je previše novca u igri da bi se takve stvari dogodile slučajno ili zbog površnosti. Cijeli netransparentni proces je nastao da bi mala grupa vjerovnika profitirala na štetu drugih vjerovnika”, rekao je.

Dodao je kako je pitanje što se dogodilo na izvanrednom sastanku privremenog vjerovničkog vijeća u ožujku, kao i zašto sudu treba toliko vremena. U kategoriju dobitnika u cijeloj ovoj priči, kaže Fižulić, spadaju roll up kreditori i mali dobavljači, koji su u cijelosti isplaćeni. “Gubitnici su dio domaćih dobavljača koji su financirali Agrokor, ne mogu dobiti gotovinu za svoje tražbine, ali istovremeno na gubitničkoj strani su i sve financijske institucije”, zaključio je.

Komentiraj