Rezultati akcije ‘Očistimo obale s Novasolom 2017’

Costal Care Croatia

Proteklog vikenda NOVASOL je organizirao drugu po redu akciju čišćenja obala diljem Europe.

Zajedničkim snagama 2 000 dobrovoljaca uklonilo je sveukupno šest i pol tona otpada sa 40 lokacija, od čega je čak tona otpada bila na našim obalama.

Prošlogodišnja je ovakva akcija održana u rujnu, kada smo sakupili oko dvije i pol tone, a podatke smo prošle i ove godine prijavili američkoj neprofitnoj udruzi Ocean Conservancy koja na osnovu takvih rezultata pokušava naći trajno rješenje globalnom problemu plutajućeg, teško razgradivog otpada.

Očistimo obale s Novasolom 2017 u Republici Hrvatskoj je organizirano na 11 lokacija duž Jadranske obale. Posvuda smo naišli na podršku i odobravanje te su mnogi sudjelovali u provedbi ove akcije: općine, turističke zajednice, udruge, eko škole, komunalna poduzeća, naši iznajmljivači i lokalno stanovništvo.

Zajedno smo sakupili tonu otpada, a zanimljivo je da nismo svugdje naišli na istu vrstu otpada. Nažalost, još uvijek se na plaži i duž obale mogu pronaći madraci, štednjaci, građevinski otpad, a plastični čepovi, obuća, najlon vrećice, mreže i komadi stakla prisutni su svuda. Ovi nam podaci govore o potrebi da uložimo više u edukaciju lokalnog stanovništva i onih najmlađih, koje je poželjno svakodnevno poticati na sakupljanje otpada vlastitim primjerom.

“Ovo nije samo čišćenje plaže pred turističku sezonu, niti je vezano isključivo za djelatnost kojom se bavimo, ova je akcija podrška lokalnim zajednicama i borba protiv zanemarivanja utjecaja koji imamo na okoliš. Ako nastavimo ostavljati otpad na obali, ubrzo će morem plutati više plastike nego plivati riba, a znamo da su potrebna stoljeća kako bi se plastika razgradila, no ono što još uvijek ne znamo točno je kakav utjecaj razgrađena plastika koju unosimo konzumiranjem morskih plodova i riba ima na naš organizam. Kakve su posljedice kupanja u takvom moru? Jesmo li smo svjesni posljedica? – pitanja su koja je potrebno svakodnevno si postavljati”, rekao je Mladen Gobin, direktor Novasola u Hrvatskoj.

Želimo se posebno zahvaliti svim sudionicima akcije i onima koji su nas podržali, posebice općinama i turističkim zajednicama Ližnjana, Sukošana, Orebića, sportsko ribolovnim i ronilačkim udrugama; SRU-i Marlera, članovima RK-a Ariel, članu i našem iznajmljivaču iz RK-a Orsan, zatim NK-u Orebić, eko školama Lapada i Ližnjana, komunalnim poduzećima; Pula Herculanea, KTD Bilan, Zlatna luka Sukošan, lokalnim proizvođačima kao što su pekara Nello, Trapan vina, društvu Maraska d.d. iz Zadra te Jamnici na nivou cijele Hrvatske.

Svakako se zahvaljujemo i svim dobrim ljudima koji su potaknuti ovom akcijom i sami krenuli na obližnju plažu i pokupili otpad na koji su naišli, a kako su nam javili, osjećaj je bio izrazito dobar.

Komentiraj