Dusko Jaramaz/PIXSELL

OČEVID Požar u Tribunju uzrokovan otvorenim plamenom

Veliki požar koji je u subotu (23. veljače) ujutro buknuo iznad tribunjske uljare uzrokovan je otvorenim plamenom i policija nastavlja s istraživanjem, izvijestili su nakon očevida iz Policijske uprave šibensko-kninske.

„Obavljenim očevidom na mjestu požara u Tribunju utvrđeno je da je uzrok požara otvoreni plamen. Svaka mogućnost tehničkog kvara je isključena što upućuje na daljnje ispitivanje. Temeljem utvrđenih okolnosti slijedi daljnje postupanje, nastavljaju se prikupljati saznanja na terenu“ kazala je glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor.

Požar iznad tribunjske uljare planuo je u subotu oko 10,45 sati, a ugašen je u ponedjeljak oko 18,20 sati.

Zbog bure koja je puhala preko 100 kilometara na sat kanaderi nisu mogli uzletjeti, a vatra se brzo približila i kućama u predjelima brda Mrzanac i Križine. U nedjelju su vatrogascima u pomoć stigle zračne snage, kanaderi i air tractori, a požar je napokon ugašen u ponedjeljak predvečer. Izgorjelo je oko 150 hektara šume.

Vatrogasci su pretpostavili da je vatra krenula od paljenja biljnog otpada, odnosno da je vjetar razbuktao žar, a u srijedu su iz šibenske policije apelirali na građane da budu oprezni pri paljenju korova, s obzirom na to da je u prva dva mjeseca ove godine na šibenskom području zabilježeno 139 požara. Samo tijekom proteklog vikenda u Šibensko-kninskoj županiji je planulo više od 30 požara u kojima je izgorjelo oko 300 hektara, a na terenu je danonoćno bilo dvjestotinjak vatrogasaca.

Komentiraj