HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

“Očekujemo od Srbije nedvosmislenu osudu hušačkog ponašanja Šešelja”

Hrvatski premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade osvrnuo se na aktualne događaje, među kojima i jučerašnji incident Vojislava Šešelja, zbog kojeg je hrvatska delegacija na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem skratila službeni posjet Srbiji.

Plenković je rekao kako podržava odluku o prekidanju posjeta, ali i da očekuje nastavak dijaloga sa Srbijom u kontekstu isprike Srbije.

“Najoštrije osuđujemo incident koji je napravio osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj koji je oskrnavio hrvatsku zastavu i vrijeđao hrvatsko izaslanstvo. Podržavamo odluku predsjednika Sabora i ostalih članova izaslanstva da prekinu posjet. Očekujemo od Srbije da nedvosmisleno osudi akt svojeg zastupnika u Skupštini, koji je još jednom ponovio svoju oštru i bezobzirnu retoriku i ponašanje prema RH. Njegovo huškačko ponašanje pridonijelo je najgorim zločinima u Domovinskom ratu”, rekao je Plenković.

Dodao je da očekuju da nastavak dijaloga i odnosa sa Srbijom bude u kontekstu osude ponašanja Šešelja. “Otvaranje predstavništva Hrvatske gospodaske komore u Beogradu jasan je signal da želimo nastaviti unapređenje odnosa, razvijanje trgovinske razmjene, gospodarske suradnje i da želimo raditi na dobrosusjedstvu na europskom putu”, poručio je Plenković.

Istaknuo je da će Vlada nastaviti graditi odnose sa susjedima, a na ovakve poteze reagirati odlučno i primjereno u zaštiti digniteta simbola RH i dostojanstva RH u cjelini.

Komentiraj