Očekuje se odluka o kapetanici broda Sea-Watch 3

Odluka o mogućem oslobađanju Carole Rackete, kapetanice broda Sea-Watch 3 koji je s 40 migranata i bez odobrenja ušao u talijansku luku, očekuje se u utorak.

Nijemica (31), trenutno u kućnom pritvoru, uhićena je tijekom vikenda nakon što je silom ušla u luku talijanskog otoka Lampeduse, pri čemu je njezin brod blago udario plovilo talijanske granične policije koje joj je pokušalo prepriječiti prolaz.

“Znam da je ovo riskantno i da ću vjerojatno izgubiti brod, no spašeni su na izmaku snaga i dovest ću ih na sigurno”, objavila je Rackete uoči ulaska u luku na stranici Sea Watcha. Njezin brod je s migrantima na pučini proveo 17 dana.

Rackete je u ponedjeljak ispitivana 3 sata u sicilijskom gradu Agrigentu. Optužuje ju se za ignoriranje zapovijedi vojnog broda i javnog dužnosnika.

Njezin odvjetnik Leonardo Marino je u utorak rekao kako je Rackete branila svoju odluku i da je sucima otkrila kako je situacija na njezinom plovilu postala “vrlo napeta”.

Dodao je i kako je rekla da nije vidjela brod u koji je slučajno udarila.

Ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini je Rackete prozvao “njemačkom kriminalkom” i naglasio kako mora biti kažnjena. Njemački dužnosnici pozivaju pak na njezino oslobađanje.

Brod je 53 migranta pokupio 12. lipnja uz obalu Libije. Do kraja prošlog tjedna na njemu je i dalje bilo 40 migranata, nakon što ih je 13 evakuirano i odvedeno na Lampedusu iz zdravstvenih ili humanitarnih razloga.

Migranti su u međuvremenu iskrcani s broda i čekaju razmještaj po drugim državama EU-a.

Osim što ju čeka kaznena odgovornost, Rackete zbog novog talijanskog zakona koji zabranjuje migrantskim brodovima da bez odobrenja ulaze u talijanske vode, prijeti i velika novčana kazna.

Organizacija Sea-Watch, koja također može biti novčano kažnjena, objavila je da strahuje da će uhićenje Rackete dovesti do novih nesretnih slučajeva na Mediteranu, jer bi zbog toga drugi kapetani mogli “dvaput razmisliti” prije no što odluče spasiti migrante u nevolji.

Više od 1,3 milijuna eura zasad je donirano toj organizaciji za pravne troškove obrane njemačke kapetanice i novi brod, ako dosadašnjeg Italija zaplijeni.

Više od 893 tisuća eura prikupili su dvije njemačke TV ličnosti – Jan Boehmermann i Klaas Heufer-Umlauf, dok je dodatnih 430 tisuća prikupljeno na jednoj talijanskoj Facebook stranici.

Komentiraj