Očekuje se daljnje usporavanje inflacije: Na razini cijele 2023. mogla bi se kretati oko sedam posto

Hrvatska narodna banka (HNB) u nastavku godine očekuje daljnje usporavanje inflacije, koja bi se krajem godine mogla kretati oko pet posto, odnosno na razini cijele 2023. u prosjeku oko sedam posto, priopćio je HNB u četvrtak.

HNB se oglasio nakon što su Eurostat i DZS danas objavili prvu procjenu inflacije u Hrvatskoj u svibnju. Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u svibnju ove godine usporila je na 7,9 posto na godišnjoj razini, što predstavlja usporavanje inflacije šesti mjesec zaredom te najnižu stopu inflacije od ožujka lani.

Očekivano usporavanje inflacije u HNB-u temelje na pretpostavljenom zadržavanju cijena energenata i ostalih sirovina na svjetskom tržištu blizu trenutnih razina, nastavku administrativnog ograničenja cijena energenata i osnovnih prehrambenih proizvoda, kao i prognoziranom usporavanju inflacije u europodručju.

Doprinos usporavanju inflacije HNB očekuje i od povoljnog učinka baznog razdoblja, osobito zbog vrlo visoke razine cijena energenata u drugom i trećem tromjesečju prošle godine.

Iz HNB-a podsjećaju da je u svibnju godišnja stopa inflacije usporila šesti mjesec zaredom te je nakon 8,9 posto u travnju u svibnju iznosila 8,3 posto, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena.

Usporavanju ukupne inflacije, ističe se,  najviše su pridonijele cijene energije i to zbog iščezavanja učinka primjetnog poskupljenja tih cijena u svibnju 2022., kao i njihovog pojeftinjenja u svibnju 2023.  godine u odnosu na prethodni mjesec.

“Usporavanje ukupne inflacije koje se bilježi u glavnim vanjskotrgovinskim partnerima (u Njemačkoj sa 7,6 posto na 6,3 posto, u Italiji sa 8,7 posto na 8,1 posto, u Austriji s 9,5 posto na 8,7 posto i u Sloveniji s 9,2 posto na 8,1 posto) upućuje na daljnje popuštanje uvoznih inflacijskih pritisaka”, ističu iz  HNB-a.

Navode kako su se pokazatelji kratkoročne dinamike ukupne i temeljne inflacije u svibnju  blago povećali, ali i da su unatoč tome na znatno nižoj razini nego sredinom prošle godine.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner