Očekuje se da će američki Zastupnički dom nadmoćno izglasati u utorak zakon o novim sankcijama Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji, što bi potencijalno otežalo nastojanja predsjednika Donalda Trumpa na poboljšanju odnosa s Moskvom.

Svrha je mjere, koja ima potporu i republikanaca i demokrata, kazniti Rusiju za aneksiju Krima 2014. i za navodno upletanje u američke predsjedničke izbore 2016.

Sudbina te mjere u Senatu je neizvjesna  nakon što je ključni senator rekao da dogovor najavljen tijekom vikenda možda nije konačan.

Republikanski senator Bob Corker, predsjedatelj senatskog odbora za vanjsku politiku, rekao je da su pregovarači o dogovoru “imali vrlo dobar vikend” no da se najava “čini se ponešto preuranjena”.

“Na samom smo kraju no još ima proceduralnih pitanja o kojima raspravljamo, mislim da je ishod vrlo vrlo dobar no svejedno imamo nekoliko stvari o kojima trebamo raspraviti u pogledu Sjeverne Koreje”, rekao je Corker.

Prođe li ta mjera u većinski republikanskome Senatu, Trump će morati odlučiti hoće li zakon potpisati ili će staviti veto.

Odbijanje uza se nosi rizik da bi zastupnici, skupe li dovoljnu potporu,  mogli nadglasati njegov veto.

Komentiraj