Oceanografi upozoravaju da je približavanje ‘prijateljskom’ delfinu opasno

Unsplash/darin ashby

Stručnjaci za životinje i američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) su pozvali stanovnike i posjetitelje da se ne približavaju delfinu, koji se često pojavljuje u blizini otoka Sjeverni Padre (North Padre Island), pišu news.yahoo.com.

Delfin se prije godinu dana počeo kretati u ovom području i obližnjim kanalima, a “javnost je postala sve zainteresiranija za životinju”. Neki izvještaji iz Teksasa govore kako su pojedinci “plivali uz delfina, a neki su se uspinjali na leđa i gladili delfina”.

Iz američke agencija za istraživanje oceana i atmosfere naglašavaju kako su takve akcije opasne, a mogu biti i pogubne za morskog sisavca. Kada se životinja sve više zbližava s ljudima i približava brodovima nema više straha, a neki od brodova ili ribarske mreže bi mogli teže ozlijediti delfina.

Delfin je nedavno primijećen s vidljivom ranom, no još se ne pomišlja na premještanje životinje. Ističe se kako je otok Sjeverni Padre njegovo prirodno stanište, a u novom području možda ne bi bio prihvaćen od drugih životinja ili bi mogao ponavljati svoje ‘prijateljsko’ ponašanje.

Komentiraj