OČAJNI LJUDI Stotine migranata pokušava uskočiti na vlak za EU

Stotine migranata ostalo je na željezničkoj stanici u Makedoniji ne uspijevajući ući u vlak koji bi ih odveo do Srbije, a zatim možda i do neke od toliko željenih zemalja zapadne Europe.

Očajnički pokušaji da se uguraju vidljivi su na fotografijama, noge vire kroz malene vagonske prozore, samo da ne ostanu na stanici. I cijele obitelji čekaju vlak koji će ih odvesti u bolje sutra, neki roditelji kroz prozor ubacuju svoju djecu, a oni s tugom u očima ostaju jer u vlaku više nema mjesta.

No, što kada i dođu u Srbiju. Mađari su počeli s izgradnjom zida jer, tvrde, ne mogu više primati izbjeglice. Kako prenosi Financial Times, Mađarska je objavila kako im je samo ove godine pristiglo čak 60 tisuća izbjeglica!

 

  • Deseci tisuća migranata, većinom s Bliskog istoka i iz Afrike koriste balkansku rutu kako bi ušli u zemlje EU-a, prolazeći pritom kroz Grčku, Makedoniju i Srbiju, a potom u Schengensku zonu bez graničnih kontrola koja počinje u Mađarskoj.

 

Radovi na četiri metra visokoj i 175 kilometara dugačkoj ogradi počeli su jučer u gradu Morahalomu, oko 180 km jugoistočno od Budimpešte, izvijestila je državna televizija M1.
Većini migranata krajnji su cilj bogatije zemlje EU-a, no mađarska vlada tvrdi da te države ilegalne migrante često vraćaju natrag u Mađarsku.

UN i Vijeće Europe ne slažu se s izmjenama u mađarskim zakonima o azilu

Prihvatilišta u Mađarskoj i u Austriji prenapučena su, a krajem prošlog mjeseca mađarska policija upotrijebila je suzavac kako bi u prihvatilištu u istočnome gradu Debrecinu razdvojila nekoliko stotina imigranata među kojima je izbila tučnjava.

UN i Vijeće Europe kritizirali su izmjene u mađarskim zakonima o azilu te smatraju da će negativno djelovati na prava tražitelja azila koji ondje traže sigurnost te da ih dovesti u još veću opasnost.

Komentiraj