Obvezne covid potvrde u zdravstvu i socijali: “Svakom zdravstvenom radniku to bi trebalo biti normalno”

U ponedjeljak se u zdravstvu i socijali uvode obvezne covid-potvrde. To su u Dnevniku N1 televizije u nedjelju komentirali predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić i predsjednik Hrvatske komore medicinski sestara Mario Gazić.

“Covid-potvrde su zapravo reakcija na našu struku, da mi kao struka moramo raditi posao na način da nikome ne štetimo. Shvaćam da je to nešto što bi svakom zdravstvenom djelatniku trebalo biti normalno”, kazala je Renata Čulinović Čaić.

I Gazić se slaže da su cijepljenje ili redovno testiranje u interesu zaštite pacijenata, ali napominje da ova mjera nije svima najbolje sjela. “Postoji određena grupacija koju čine medicinske sestre koje se ne žele cijepiti i smatraju testiranje ucjenom. To nije ucjena, to je način kako ćemo pomoći i ne ugroziti pacijente. Mjera je privremena, vidimo da je dobro organizirana, mislim da ne bi trebalo biti problema. A što se tiče negodovanja, nije opravdano”, istaknuo je.

Podsjetio je da su neke zemlje uvele drastičnije mjere, odnosno obvezno cijepljenje za sve djelatnike u sustavu zdravstva. Smatra da je ovo dobra opcija koja je dana na odabir svim djelatnicima i osobno smatram da ne bi trebalo biti prijepora. “Sve je u interesu pacijenata, mi smo tu zbog njih”, poručio je.

Hrvatski liječnički sindikat zalagao se za obvezno cijepljenje. “To je stav više od 85 posto liječnika u Hrvatskoj. oni su svojim primjerom cijepljenja pokazali da zaista tako misle. To je nešto što bi svakom zdravstvenom radniku trebalo biti normalno. A što se tiče najavljenih tužbi, moguće je da će zadnju riječ imati Ustavni sud. Dovoljno je da se jedan takav slučaj pojavi i odmah će se razglasiti. Ustav ima članak u kojem jasno piše da se sloboda i prava mogu ograničiti zakonom u slučaju zdravlja većine, mi imamo takav zakon”, rekla je Renata Čulinović Čaić.

Objasnila je da se jedni pozivaju da se ugrožavaju njihova prava, ali su onda ugrožena prava onih koji su cijepljeni. “Imamo zakonsku osnovu za razrješenje takvih slučajeva, ali mislim da će na kraju svoje morati reći Ustavni su”, poručila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

Gazić smatra da do sankcija neće doći jer misli da si to nitko neće dopustiti. “Trebamo spustiti loptu, smiriti tenzije. Moramo poduzeti sve što možemo u zaštiti zdravlja svih naših građana”, poručio je.

“Vjerujem da će zdrav razum zdravstvenih radnika prevladati. Cijepljenje je jedini način da se riješimo ove bolesti”, zaključila je Renata Čulinović Čaić.

Komentiraj