EPA/SHAWN THEW

Obustava rada američke državne uprave najdulja u povijesti

Djelomična obustava rada američke državne uprave zbog spora predsjednika Donalda Trumpa i demokrata oko proračuna ušla je u subotu u 22. dan i tako postala najdulja u američkoj povijesti.

Nema naznaka raspleta krize koja je rezultirala zatvaranjem muzeja i nacionalnih parkova i za stotine tisuća službenika znači neplaćeno odsustvo s posla ili rad bez plaće.

Zastupnici američkog Kongresa napustili su Washington tijekom vikenda i nema naznaka da će doći do skorog susreta republikanaca i demokrata s predsjednikom Trumpom kako bi se pokušao pronaći izlaz iz krize.

U subotu obustava rada postala je nadulja u povijesti nadmašujući onu iz 1995./96..

U središtu spora je Trumpov zahtjev za 5,7 milijarda dolara za gradnju zida prema Meksiku koji demokrati ne žele ispuniti.

Trump tvrdi da je takav zid potreban kako bi se zaštitila nacionalna sigurnost a demokrati ga odbijaju financirati tvrdeći da se radi o razbacivanju novca poreznih obveznika na neučinkovitu mjeru.

S obizrom na to da nema dogovorenog nastavka pregovora ostaje opcija da Trump proglasi izvanredno stanje i sam sebi odobri sredstava za gradnju zida.

Trump je u četvrtak rekao da nije još to pripravan učiniti no hoće ako ne bude rezultata u pregovorima.

Jedan od najvažnijih republikanskih zastupnika senator Lindsey Graham, Trumpov saveznik u pregovoru s demokratima, u četvrtak je kazao kako bi mogao podržati tu ideju.

Kontroverzni potez mogao bi biti suočen s pravnim preprekama jer  stručnjaci tvrde da stanje na američko-meksičkoj granici ne opravdava uvođenje izvanrednog stanja.

Komentiraj