OBULJEN KORŽINEK: “Pred medijskim sektorima su neki ozbiljni zahvati”

 

Bivša ministrica kultura i nova ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek jutros je u ‘Novom danu’ N1 televizije govorila o svom novom resoru.

Poručila je da su pred medijskim sektorom neki ‘ozbiljni zahvati’. “Područje medija je podložno najvećem postotku usuglašavanja s različitim europskim direktivama i propisima te se to područje jako brzo mijenja”, kaže.

Istaknula je da novi Zakon o elektroničkim medijima nije zapeo, već je na čitanje trebao ići taman u vrijeme kada je krenula epidemija koronavirusa koja je sve stubokom izmijenila.

“Nismo smatrali primjerenim u to vrijeme upućivati zakon u čitanje. S jedne strane zbog krize koja je imala negativne posljedice po medije, s druge strane jer sva rješenja treba razmotriti u kontekstu nove situacije”, ističe.

Što se zaštite novinara tiče, smatra da je pravni okvir povezan s time u Hrvatskoj dobro postavljen. “U prošlom mandatu smo ukinuli djelo teškog sramoćenja, to se ne može sankcionirati Kaznenim zakonom. Tužbe nisu dobre, mi smo se kao Vlada u više navrata oko toga odredili”, kaže.

Zaključila je da među stručnjacima ne postoji konsenzus oko toga je li potrebno određeno tijelo poput Vijeća elektroničke medije koje će rješavati takav tip sporova ili to treba prepustiti sudstvu.

Komentiraj