Obuljen Koržinek: “Obnova Zagreba je već počela”

Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice glavna je točka dnevnog reda početka izvanredne sjednice Hrvatskog sabora.

Sjednica Sabora još traje, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek komentirala je detalje rasprave.

Sanacija već krenula

“Već je započela, posebno onaj dio ovog zakona, koji se temelji na ranijoj odluci Vlade, gdje smo osigurali sredstva za hitnu sanaciju, za pomoć građanima u hitnoj sanaciji. Zakon će donijeti program mjera, on je u velikoj mjeri već pripremljen. Sve će ovisiti o tome da osiguramo što više sredstava”, kazala je Obuljen Koržinek u razgovoru za RTL Danas.

“Možda je kriva formulacija da novac ide kroz zakon. Mi ćemo zakonom postaviti temelj za organiziranu obnovu, a sredstva će dolaziti iz raznih izvora. Dosta očekujemo u sljedećoj financijskoj perspektivi”, rekla je ministrica Koržinek.

Sve što će unaprijediti zakon, prihvatiti ćemo prijedlog opprbe

“Sve ono što će pomoći da se zakon unaprijed, da se unaprijedi njegova transparentnost, da se neke stvari razjasne, da se kriteriji bolje specifirciraju. Ima takvih prijedloga, barem koliko sam kroz raspravu mogla vidjeti. Kao što je i predsjednik Vlade rekao, zajednički je cilj doći do cjelovitog i pravičnog zakona.”

“Ovakav zakonski okvir se donio upravo zato da se dio obnove koji ide sukladno ovom zakonu… da se limitiraju cijene. Sigurno da je to jedan od ključnih ciljeva zašto se donosio poseban zakon”, dodala je.

Ljudima koji su u studenskom domu treba se naći drugi, adekvatni smještaj

“Na prošloj sjednici Vlade smo donijeli odluku kojom se zadužili Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređanja i državne imovine i Ministarstvo unutarnjih poslova, da poduzmu sve korake za osiguravanje drugog smještaja. Cilj nam je da građani budu adekvatno i dostojanstveno smješteni.”

Komentiraj