Obilaskom pulskih kulturnih institucija te sastankom s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem sa suradnicima, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek završila je u srijedu navečer posjet Istarskoj županiji ocjenjući da ta županija, Pula i država imaju podudarne prioritete u kulturi.

U izjavi za novinare nakon sastanka s gradonačelnikom Miletićem ministrica Obuljen Koržinek je rekla da je Ministarstvo kulture u prosincu prošle godine objavilo sve svoje rezultate financiranja iz kojih je vidljivo kako “tradicionalno prati sve kulturne pulske inicijative, kako institucionalne tako i izvaninstitucionalne, u svim područjima kulture i umjetnosti, u baštini, knjižnicama, arhivima, muzejima te u području izvedbene umjetnosti i inovativne umjetničke prakse”.

“Ono što će nas i iduće tri godine najviše povezati u suradnji s gradom Pulom je velika investicija u Arheološki muzej Istre, čiji je osnivač Ministarstvo kulture, odnosno Republika Hrvatska”, istaknula je ministrica.

“Mi ćemo u najvećoj mjeri ulagati u obnovu samog muzeja, jednim dijelom proračunskim sredstvima, a drugim dijelom kroz druge oblike osiguranja sredstava, dok će grad će kroz ITU (integrirana teritorijalna ulaganja) mehanizam pomoći u obnovi malog rimskog kazališta”, rekla je Obuljen Koržinek.

Dodala je kako očekuje da će kroz tri-četiri godine na prostoru Arheološkog muzeja u sklopu kojeg je rimsko kazalište “biti senzacionalan muzej i cijeli sklop koji uključuje to sjajno arheološko nalazište”.

Na pitanje koliko će Ministarstvo kulture izdvojiti za taj projekt, ministrica kulture je odgovorila da će ove godine izdvojiti deset milijuna kuna, što je najveća pojedinačna investicija.

“Obvezali smo se na taj iznos kroz tri godine, svake godine po deset milijuna kuna. Ostali dio osigurat ćemo najvjerojatnije kroz jedan model zaduženja s obzirom na to da Arheološki muzej Istre upravlja Arenom koja donosi velike prihode”, rekla je  Obuljen Koržinek.

Istaknula je da je riječ o najvećem projektu u kulturi u mandatu ove Vlade koji se financira vlastitim novcem i nije financiran iz europskih fondova.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je da je Pula “prepoznata kao grad u kojemu se tijekom cijele održavaju brojne kvalitetne manifestacije i aktivnosti” te da je zahvalan Ministarstvu kulture na partnerskom odnosu.

“Radujem se velikim projektima u kulturi koji nas u našem gradu očekuju, ne samo kroz programe, nego i kroz značajne investicije, a vjerujem da će se naša izvrsna suradnja nastaviti i ubuduće”, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

U vezi s posjetom Istarskoj županiji ministrica Obuljen Koržinek je rekla da je tu specifična situacija s obzirom na to da je županija osnivač mnogih kulturnih institucija, što u drugim dijelovima Hrvatske nije slučaj. Neovisno o tome, ministarstvo  i programski i institucionalno financira te projekte.

“Danas smo posebno otvorili pitanje financiranja Državnog arhiva u Pazinu, što je nakon Arheološkog muzeja u Istri za nas najvažniji projekt budući da on već desetljećima ne može obavljati svoju funkciju i ne može prikupljati gradivo. Prostor je osiguran, a mi razgovaramo s Istarskom županijom i Gradom Pazinom da zajedničkim naporima dovršimo potrebne građevinske radove, a onda je obveza Ministarstva da arhiv opremi”, zaključila je ministrica kulture.

Komentiraj