Obuljen Koržinek: “Dubrovačke ljetne igre zadržale standarde unatoč koronavirusu”

 

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ocijenila je u utorak da je najveći uspjeh 71. Dubrovačkih ljetnih igara što kvalitetom nisu odstupile od najviših standarda, unatoč teškim financijskim, umjetničkim i organizacijsko-produkcijskim okolnostima zbog koronavirusa.

Ministrica je na završnoj konferenciji za novinare 71. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju palače Sponza naglasila da su posljedice krize osjetili državni i gradski proračun, ali bilo je važni pokazati da umjetnost i u takvim okolnostima može slati poruke, djelovati i pobjeđivati svake festivalske večeri.

“S ljubomorom i zavišću nas gledaju iz drugih država, jer nisu svi imali hrabrosti zakoračiti i otvoriti vrata umjetnosti. Nije bilo lako u kratkom roku promijeniti koncept i realizirati tako uspješan festival u nemogućim okolnostima. Sve je prošlo bez ikakvih negativnih posljedica“, rekla je Obuljen Koržinek.

Najavila je teško razdoblje jeseni i zime zbog zdravstvenih okolnosti i financija. “Pred nama u kulturi je ogroman izazov da pronađemo način u tim izmijenjenim okolnostima nastaviti održavati kulturni život. Igre su pokazale da se to može i da to žele i umjetnici i publika“, istaknula je Obuljen Koržinek.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski kaže kako je vodstvo festivala puno naučilo od ovogodišnjeg izdanja.

“Neke su se teškoće čak okrenule u prednosti i znat ćemo iz toga crpiti, ponajprije kroz angažman hrvatskih umjetnika i njegovanje vrijednosti hrvatske kulture. Festival je dokazao važnost utvrđene kulturne strategije koja će nas pratiti i idućih mjeseci, što nas čini spremnima da idemo dalje“, izjavila je Ruždjak Podolski.

Na festivalu nijedan zabilježeni slučaj koronavirusa

Ravnateljica javne ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre Ivana Medo Bogdanović napomenula je kako je 40 posto proračuna festivala ostvareno na tržištu, od sponzorstava i donacija. “To je dokaz da nismo festival koji se podupire tek jednu sezonu. Jedni su preko dvadeset godina s nama, a neki i prvi put”, rekla je Medo Bogdanović.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je da su 71. Dubrovačke ljetne igre bile po svemu drukčije, s glavnim pitanjem kako financijski i epidemiološki održati festival.

“Bilo je izazovno, ali htio bih zahvaliti vodstvu Igara na uspješno odrađenom poslu. Uspješnom jer kvaliteta programa nije pala, a poslali smo u svijet poruku odgovornosti, jer zbog visokog zdravstvenog standarda nismo imali nijedan zabilježen slučaj koronavirusa”, kaže Franković.

U 47 dana festivala u Dubrovniku je izvedeno 49 programa na trinaest lokacija, uz epidemiološke smjernice.

Festival će biti zatvoren navečer pred dubrovačkom Katedralom koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Iva Lipanovića uz sopranisticu Lanu Kos i baritona Željka Lučića, te potom uz kratku ceremoniju spuštanja festivalske zastave.

Komentiraj