Obrovac se guši u smeću

Od ponedjeljka u Obrovcu nitko više ne kupi gradsko smeće, pišu 24sata. Radnici komunalne tvrtke Infragrad Obrovac su u štrajku.

Mišljenja Obrovčana o tome su podijeljena, neki daju pravo radnicima koji su stupili u štrajk zbog 3300 kuna plaće, a neki drugi pak drže da su komunalci mogli štrajkati i zimus, kad nije bilo turista i nije bilo tako nesnosno vruće.

“Žao mi je ljudi koji imaju 40 dana ljeta da zarade neku kunu, ali to trebaju riješiti gradski oci, naći se s nama i dogovoriti se i sve bi bilo riješeno, grad ne bi smrdio! Nakon što postignemo dogovor, spremni smo i cijelu noć raditi i do jutra će sve blistati”, rekao je Mario Vrkić (43), komunalni vozač i predsjednik štrajkaškog odbora te predstavnik radnika u Nadzornom odboru komunalne tvrtke. Kaže da je “tajming” takav da su sve zakonske preduvjete odradili na vrijeme i da je došlo doba za dignuti akciju na višu razinu.

“Ni na jedan dopis nismo dobili odgovor, a kad su se stekli zakonski uvjeti da krenemo u štrajk, krenuli smo. Ispoštivali smo rokove i poslali sve dopise koji se zakonski traže i odradili štrajk upozorenja. Na sve su se oglušili i sad je ovo štrajk do ispunjenja uvjeta! Ako se oni ispune na sutrašnjem sastanku, koji je dogovoren, problem je riješen i grad više neće biti zatrpan smećem”, kaže Vrkić.

Obrovačka podružnica Samostalnog sindikata za komunalne i srodne djelatnosti traži povećanje plaća za svojih 16 djelatnika koji odrađuju komunalne poslove na cijelom području koji spada pod Grad Obrovac.

“Odmah nakon Nove godine tražili smo povećanje plaće za 16 djelatnika koji rade za 3300 kuna od pet ujutro pa dok se svo smeće ne pokupi, što zna potrajati i do popodneva po najvećoj žezi. Poslali smo prijedlog kolektivnog ugovora da se plaća digne na 4000 kune, s regresom i božićnicom od 1250 kuna te s darovima za djecu. Jer, dječji darovi su se do sad svodili na čokoladicu po djetetu, otkad je 76-godišnji Mate Karamarko direktor, a to je od 2006. godine”, rekao je Vrkić.

Dodaje kako su prijedlog poslali direktoru 19. travnja, no do štrajka nitko nije došao na pregovore niti im se javio. Prije više od 20 dana imali su jednodnevni štrajk upozorenja. Tvrdi kako su se i na to oglušili.

Ističe da su pokušali dignuti plaću radniku za 300, vozaču za 500 kuna, dok administraciji i tehničkom voditelju nisu htjeli povisiti plaću. Jedini tko se nije pridružio štrajku je poslovođa i uz to je nagrađen povećanjem plaće sa 750 kuna.

Direktor komunalne tvrtke Infragrad Mate Karamarko kaže da čeka da prekinu štrajk i da se počne normalno raditi.

“Pregovaramo, a sutra, u petak je novi sastanak. Valjda ćemo se nešto dogovoriti” kazao je Mate Karamarko, direktor obrovačkog poduzeća za čišćenje grada.

Komentiraj