OBRAT U ISTRAZI Ubijeni napadač ipak nije bio vozač kombija, policija traga za novim osumnjičenikom

EPA/ROBIN TOWNSEND

Vozač kombija koji je u četvrtak ubio 13 osoba u terorističkom napadu u Barceloni mogao bi još uvijek biti živ i u bijegu, objavila je španjolska policija. U potrazi su za Younesom Acouyaaqoubom, rođenim u Maroku, kojeg su španjolski mediji imenovali vozačem kombija.

U petak je objavljano kkao je policija ubila ključnog osumnjičenog za kojeg su vjerovali da je vozio kombi, 17-godišenjg Moussu Oukabira. On je jedan od petorice napadača koje je ubila policija nakon napada u Cambrilsu, zapadno od Barcelone. Ipak, u petak kasno navečer policija je medijima rekla kako vjeruju da Oukabir ipak nije bio vozač kombija.

Njega se sumnjiči da je s bratovim dokumentima iznajmio kombi koji je korišten u napadu na Barcelonu, a iznajmio je još jedno vozilo kojimsu napadači planirali pobjeći.

Policija je objavila kako je planiran veći broj sofisticiranih napada. Eksplozije u gradu Alcanaru koje su se dogodile u srijedu policija povezuje s napadima. U tim su eksplozijama napadači ostali bez potrebnih materijala, pa su izveli ‘jednostavnije’ napade koristeći vozila. 22-godišnji Abouyaaqoub živio je u gradu Ripoliju, sjeverno od Barcelone, a u tom su gradu uhićene tri osobe. Jedna je osoba uhićena u Alcanaru.

epa06150158 A handout photo made available by Spanish Police shows Younes Abauyaaqoub, alleged terrorist suspect wanted in connection with the 17 August terrorist attacks in the Catalonian cities of Barcelona and Cambrils. According to media reports, at least 14 people were killed and some 130 others injured after cars crashed into pedestrians on the Las Ramblas boulevard in Barcelona and on a promenade in the coastal city of Cambrils. Spanish police have stated that the attacks in Barcelona and in Cambrils were linked. The so-called ‘Islamic State’ (IS) has claimed responsibility for the attack in Barcelona. EPA/Spanish Police / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Do sada je identificirano samo pet žrtava napada – dva Talijana, Španjolac, Kanađanin i Amerikanac. Vlade Argentine i Belgije objavile su da su u napadima poginule dvije žene njihovog državljanstva. Sedmogodišnji dječaj, s dvojnim državljanstvom Velike Britanije i Australije još se uvijek smatra nestalim. Odvojio se od majke tijekom napada, a njegova je majka navodno među teško ozlijeđenima. U bolnici je i dalje 60 osoba, od kojih se 15 nalazi u kritičnom stanju.

Terorističkaa skupina Islamska država preuzela je odgovornost za napad u barceloni, iako nije potvrđeno da li su napadači direktno povezani sa skupinom, ili su samo njome inspirirani.

Policija je u Cambrilsu ubila petoricu napadača u ranim satima petka. Među njima je bio i Oukabir. Autombilom su se zabili u skupinu ljudi, te ubili jednu ženu i ozlkijedili još šest osoba. Vozilo s napadačima se prevrnulo, a kada su napadači počeli bježati, upucala ih je policija. Šef katalonske policije rekao je da je jedan policajac sam ubio četvoricu napadača.

Komentiraj