Zbog zahtjeva obrane da se iz spisa izdvoje dokazi koje smatraju nezakonitima optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak nije odlučilo o optužnici protiv bivšeg šefa zagrebačke kriminalističke policije Željka Dolačkog kojega Uskok tereti za krađu zlata i novca iz policijskog sefa.

Njegov odvjetnik Veljko Miljević zatražio je, među ostalim, izdvajanje svih vještačkih nalaza koje je izradio MUP-ov Centar za kriminalistička vještačenja. Kako je optužno vijeće sutkinje Irene Kvaternik odbilo zahtjeve obrane konačnu odluku treba donijeti Vrhovni sud.

Miljević je zahtjev za izdvajanjem dokaza potkrijepio tvrdnjom da vještačenja ne može raditi institucija u kojoj je Dolački bio zaposlen, a pritom se pozvao i na praksu Europskog suda za ljudska prava. Pritom je predložio da novo vještačenje provedu neovisni stručnjaci. Obrana smatra i da bi u ovom slučaju trebao biti nadležan Općinski, a ne Županijski sud u Zagrebu.

Uskok tvrdi da je smijenjeni načelnik zagrebačke službe organiziranog kriminaliteta od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. “koristeći činjenicu da su mu bili dostupni privremeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada PU zagrebačke, iz prostorije u kojoj su se nalazili oduzeti predmeti otuđio i za sebe zadržao” gotovo290 tisuća eura, 640.000 kuna te preko dva kilograma zlata.

Radi prikrivanje nedjela Dolački je 3. travnja 2016. navodno “inscenirao provalnu krađu u prostoriju zagrebačke policije u kojoj su navedeni iznosi novca i zlato trebali biti pohranjeni”, tvrdi Uskok koji je u optužnici predložio da se “okrivljeniku oduzme protupravno stečena imovinska korist”.

Dolački i njegov odvjetnik Veljko Miljević tvrde da nije provalio u sef te da Uskok nema ni jedan dokaz kojim bi ga teretio. Uskok, s druge strane, kao ključne dokaze protiv Dolačkog navodi da je jedini imao ključ sefa, ali i da je nedugo prije zločina kupio pilu za metal, što je navodno snimljeno i nadzornim kamerama. Dolački je uhićen i smijenjen krajem travnja, a 10. lipnja je izašao iz istražnog zatvora nakon što je Uskok ispitao 30-ak svjedoka.

Komentiraj