FaH

OBNOVLJEN ODJEL NEUROLOGIJE: Varga pohvalno o karlovačkoj Općoj bolnici

Ministar zdravlja Siniša Varga ocijenio je u ponedjeljak u Karlovcu u povodu otvorenja obnovljenog Odjela neurologije, u što je uloženo 3,4 milijuna kuna, i dodjeljivanja naziva “Dječji odjel – prijatelj djece” odjelu pedijatrije da je karlovačka Opća bolnica “perjanica” sanacije i reforme hrvatskog zdravstva.

 “Uz pomoć Ministarstva zdravlja i decentraliziranih sredstava iz državnog proračuna, ovdje se sustavno uređuje niz odjela, ali osim infrastrukturnih poboljšanja, sve je veća uslužnost prema pacijentima i poboljšan zdravstveni sustav, sukladno zacrtanim planovima”, rekao je Varga i dodao da plaketa Prijatelj djece znači i da se u toj bolnici primjenjuju visoka etička načela i stručnost.

Sanacijski upravitelj Suad Crnica rekao je da je karlovačka Opća bolnica jedna od 14 zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj koje nemaju gubitke i plaćaju svoje obaveze, da je ove godine do kraja listopada bila 3,5 milijuna kuna u plusu te da zahvaljujući sustavnom radu i planiranju ulazi u sustav plaćanja svih računa u roku od 60 dana.

To je treći odjel koji je obnovljen unutar dvije godine. Vlastitim financijskim sredstvima funkcionalno smo poboljšali sve druge odjele, laboratorije, radiologiju, mikrobiologiju, citologiju i patologiju, te proveli energetsku obnovu, dodao je Crnica.

O dodjeli naziva Dječji odjel – prijatelj djece, za što je trebalo ispuniti 12 zahtjeva i 73 preporuke, voditeljica odjela Marija Spajić rekla je da su na tome radili godinama u suradnji s tri ministarstva i mnogim stručnim udrugama, sve po UN-ovoj konvenciji o pravima djeteta i Europskoj povelji o djeci u bolnici radi “osmjeha djece u bolnici”.

Neurologinja s novouređenog Odjela  neurologije Jasna Božić zahvalila je u ime zaposlenika svima koji su omogućili da se unaprijedi rad neurologije i uspostave uvjeti koji jamče i bolji rezultat liječenja, posebno zbog činjenice da je osnovana posebna jedinica za liječenje moždanog udara.

Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je odgovarajući na novinarsko pitanje da je zbog migracijske krize Vlada uspostavila krizni stožer koji radi kontinuirano, što je čvrsto povezano s globalnim stanjem sigurnosti i mogućim terorističkim napadima.

Ministarstvo zdravlja, zajedno s MUP-om i MORH-om i sa svim ostalim subjektima, radi na sigurnosnoj situaciji Republike Hrvatske. Što se bolnica tiče, imamo kontinuiranu pripravnost, znači – stalno živmo kao da će biti tisuću godina mir, a pripremamo se i za ratno stanje. Kontinuirano od vremena Domovinskog rata deset posto svih kapaciteta rezervirano je za slučaj nužde, a uspostavljeni su i protokoli koje su to situacije kada treba isprazniti bolnice. Zna se jako dobro kako se to radi, rekao je Varga  i dodao da higijensko-epidemiološke službe rade sedam dana u tjednu 24 sata na dan.

Podsjetio je da je potpisivanje ugovora s privatnim bolnicama i dijagnostičkim centrima rezultiralo smanjenjem lista čekanja, dodajući da su u  splitskome KBC-u trenutačno u kvaru CT i magnetna rezonancija te da se s HZZO-om opet pregovara o “proširenju privremenih ugovora s privatnicima kako ne bi trpjeli pacijenti” i kako bi se ostvarila “njegova misija da svim pacijentima budu podjednako dostupne zdravstvene usluge bez obzira na geografske širine i duljine”.

Na pitanje hoće li zbog rasta BDP-a od 1. siječnja zaposlenima u javnim i državnim službama te u zdravstvu porasti osnovice za plaće Varga je odgovorio da će se aktivacija i operacionalizacija tog sporazuma iz 2010. i 2011. propitivati s pravnog stajališta. Ova Vlada, koja je sada tehnička, ne može poduzimati nikakva financijska opterećenja, rekao je, dodajući da će to riješiti tek nova Vlada u skladu sa sporazumima i pozitivnim zakonskim rješenjima.

Komentiraj