Obnova samostana Planina svetog Mihovila trajat će tri godine

Unsplash/Norbu Gyachung

Nedavno je počela temeljita i velika obnova samostana Planina svetog Mihovila u Francuskoj.

Sol, vlaga, pijesak, poplave i vjetar su ostavili trag na građevinama na poluotoku, među kojima se ističu srednjovjekovni dvorac i crkva. Očekuje se kako će sveobuhvatna restauracija trajati tri godine, jer je nekim istaknutim dijelovima građevina prijetilo i urušavanje. Ti dijelovi će se učvrstiti ili zamijeniti.

Thomas Velter, direktor Organizacije Mont Saint-Michel, je za medije otkrio kako veliki problem predstavljaju i “alge, lišajevi i mahovina”, koji su se raširili na donjim zidovima i prešli na gornje fasade. Ekipe će se posebno usredotočiti na čišćenje i micanje tih biljaka te će se zidovi nakon struganja zaštititi. Već sada su postavljene vrlo visoke skele. Ističe se kako je za okruživanje građevina bilo potrebno 90 tona skela. Na velikom gradilištu se nalaze brojni radnici, stručnjaci i arheolozi.

Ovaj prekrasan srednjovjekovni lokalitet se nalazi na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine. U prošlosti je služio kao mjesto za hodočasnike, a u današnje vrijeme je poznat kao turističko odredište, koje godišnje primi tri milijuna posjetitelja. Mont Saint-Michel je jedinstven i po poplavama, koje se događaju nekoliko puta godišnje. Velike plime ili ispuštanje vode iz obližnje brane uzrokuju da Planina svetog Mihovila u francuskoj Normandiji nakratko postaje maleni otok.

Komentiraj